Hírek

2006.01.30. 19:32

„Teljesültek a fő célok”

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök értékelése szerint a kormány vállalásainak többségét teljesítette. Az ellenzék főleg a munkahelyteremtést kérte számon.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignright" width="150"] Fotó: Kallus György
[/caption]„Elszámolni és értékelni jöttem” – kezdte hétfőn évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. Ugyanakkor Gyurcsány ezúttal a hagyományos egy év helyett a kormány négy éves munkáját értékelte. A miniszterelnök szerint a kormány vállalásai többségét betartotta, „a fő célok teljesültek”. Az eredmények között kiemelte a munkahelyteremtési, szociálpolitikai és családtámogatási intézkedéseket. Azt is kifejtette: négy év alatt egyharmaddal nőtt a jövedelmek és 25 százalékkal a nyugdíjak vásárlóereje, a családtámogatási rendszer átalakításával jelentősen emelkedett az egy gyermekre jutó támogatás összege. „A szociális kiigazításokhoz, autópálya-építéshez, kórházrekonstrukcióhoz hitelek felvételére volt szükség, ezért ha kellett, a kormány megküzdött ellenzékével, és ha kellett, a jegybankkal is” – mondta a kormányfő. Ismételten megerősítette: szűkebb a mozgástér a korábbihoz képest, de szerinte „megérte felvenni a hiteleket”.

Magyarország gazdasági megerősítésének lehetőségei közül a kormányfő az állam és intézményei működésének átalakítását nevezte meg. „A következő kormányzati időszak legfontosabb feladata az igazgatás, az egészségügy és a kistérségi együttműködés átfogó reformja kell hogy legyen” – tette hozzá. Gyurcsány beszélt a hétvégén ismertetett munkabér-biztosítás bevezetéséről is. Ezek szerint a jövőben az állam hajtaná be a munkáltatótól a megszűnt munkahelyek után a ki nem fizetett járandóságokat. „Adott esetben a munkavállaló akár felszámolást is kezdeményezhet majd a munkáltatója ellen” – mondta a kormányfő.  Kijelentette: „a kisvállalkozások erősítésére létrehozzuk a Magyar Vállalkozások Bankját”. Ebben valamennyi olyan intézmény együtt lesz, amely „ma szétszórtan, sokszor nem összehangoltan működik” – tette hozzá. A vonatkozó  jogszabály-javaslatokat február végéig dolgozza ki a kormány.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Fotó: Kallus György
[/caption]A 66 perces kormányfői beszédre 8-8 percben reagálhattak a parlamenti pártok képviselői. „Arra vártunk, a miniszterelnök arról beszél, hogyan lehet új munkahelyeket teremteni” – mondta bevezetőjében Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. A politikus a munka témakörét emelte ki Gyurcsány beszédéből. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP 2002-ben 400 ezer új munkahelyet ígért, miközben 2005-ben 399 ezer álláskereső van az országban, és 350 ezren alkalmi munkákból élnek. A politikus a statisztikai hivatal adataiból kiemelte, hogy a munkanélküliségi ráta 7,3 százalék, és amióta Gyurcsány a kormányfő, 60 ezer fővel emelkedett az állástalanok száma, minden ötödik fiatal munkanélküli. Varga megemlítette azt is, hogy a  kormány 33-szor emelt adót. Az ellenzéki képviselő ezen kívül sürgette a kisvállalkozások támogatását is.

„Nem gondoltam, hogy a parlament falai között egyszer egy szocialista választási nagygyűlés résztvevője leszek” – kezdte felszólalását Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. A politikus úgy értékelte: „az elmúlt négy esztendő az elszalasztott lehetőségek esztendejei voltak”. Szerinte az igazi értékelést a nemzetközi hitelminősítő intézetek kritikái jelentik.

Kuncze Gábor SZDSZ elnök kifejtette: az értékelésekből kimaradtak a fogyatékosok, akikkel szemben „nagyon súlyos adósságaink vannak”, illetve a civil szféra, amiről még mindig nem tudni, hogyan vonható be a döntéshozatalba. Kuncze szerint a jelent és a jövőt egyszerre kell építeni, hangsúlyozva az infrastrukturális fejlesztéseket, az EU-s források felhasználását és a környezettel való foglalkozást.

Nem mondott újat Gyurcsány Ferenc

Kumin Ferenc politológus szerint a miniszterelnök túl sok időt szentelt beszéde első felének, amely a kampányszlogennel összhangban az elszámoltatásról szólt. „Az elhangzottakat már többször is hallhattuk, és a szóhasználat is ismerős volt” – véli. A meghívott vendégek bemutatását Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor évértékelő beszédének válaszául szánta. A fideszes pártelnök vasárnap a panaszoknak adott hangot, a miniszterelnök pedig a pozitívumokat emelte ki meghívott vendégeivel, mikor hétköznapi emberek példáján akarta megmutatni, miként lehet sikereket elérni Magyarországon. A beszéd harmadik eleme a választás tétjének ismertetése volt. Ez Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint nem más, mint választás a polgári szocializmus és az erős Magyarország között – mondta Kumin Ferenc.

Fricz Tamás politológus szerint még ha „el is nézzük” Gyurcsány Ferencnek, hogy kormányon mindig nehezebb jó beszédet tartani, a miniszterelnök értékelése akkor is nagyon szürkére sikeredett. „Nagyívű gondolat, vízió nem volt benne, túlságosan belement a részletekbe, amelyeket már mindenki ismer” – tette hozzá. A politológus pozitívumként emelte ki, hogy önkritikus volt a kormányfő, ám szerinte az eladósodást, mint az országot leginkább fenyegető veszélyt bele kellett volna vennie mondandójába.

Február 13-ig ülésezik az Országgyűlés

A jelenlegi összetételű Országgyűlés február 13-ig ülésezik, és szükség esetén még február 20-ra is összehívhatnak egy tanácskozási napot. Erről döntött a parlamenti többség tegnap, amikor a Ház tavaszi ülésezési rendjéről szavazott. A házelnöki javaslatot a Fidesz elutasította, az ellenzéki párt korábban jelezte: azt szeretnék, ha a parlament egészen február végéig tanácskozna a választások előtt, mert szerintük csak így lehetne érdemi munkát végezni. A három hét alatt 48 előterjesztés kerül a képviselők asztalára.

Gyurcsány Ferenc sikeres emberei

Hat olyan személyt mutatott be tegnap a parlamentben Gyurcsány Ferenc, akik „szűkebb körben sikeresek”, és akiket – Repa Imre kaposvári orvoson kívül, aki őt kezelte – korábban nem ismert. Ladányi Gáborné, a Békés megyei, gyomaendrődi általános iskola igazgatója elmondta: a kormányfő telefonon kereste meg. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért vállalták az MSZP kampányban való személyes részvételt, többen azt mondák: saját sikerük elismeréseként tekintenek a megkeresésre. „Ha a kormányfő meghív valakit, azt nem illik visszautasítani” – mondta Ladányi.

Fricz Tamás politológus szerint még ha „el is nézzük” Gyurcsány Ferencnek, hogy kormányon mindig nehezebb jó beszédet tartani, a miniszterelnök értékelése akkor is nagyon szürkére sikeredett. „Nagyívű gondolat, vízió nem volt benne, túlságosan belement a részletekbe, amelyeket már mindenki ismer” – tette hozzá. A politológus pozitívumként emelte ki, hogy önkritikus volt a kormányfő, ám szerinte az eladósodást, mint az országot leginkább fenyegető veszélyt bele kellett volna vennie mondandójába. Február 13-ig ülésezik az Országgyűlés A jelenlegi összetételű Országgyűlés február 13-ig ülésezik, és szükség esetén még február 20-ra is összehívhatnak egy tanácskozási napot. Erről döntött a parlamenti többség tegnap, amikor a Ház tavaszi ülésezési rendjéről szavazott. A házelnöki javaslatot a Fidesz elutasította, az ellenzéki párt korábban jelezte: azt szeretnék, ha a parlament egészen február végéig tanácskozna a választások előtt, mert szerintük csak így lehetne érdemi munkát végezni. A három hét alatt 48 előterjesztés kerül a képviselők asztalára. Gyurcsány Ferenc sikeres emberei Hat olyan személyt mutatott be tegnap a parlamentben Gyurcsány Ferenc, akik „szűkebb körben sikeresek”, és akiket – Repa Imre kaposvári orvoson kívül, aki őt kezelte – korábban nem ismert. Ladányi Gáborné, a Békés megyei, gyomaendrődi általános iskola igazgatója elmondta: a kormányfő telefonon kereste meg. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért vállalták az MSZP kampányban való személyes részvételt, többen azt mondák: saját sikerük elismeréseként tekintenek a megkeresésre. „Ha a kormányfő meghív valakit, azt nem illik visszautasítani” – mondta Ladányi. Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!