Közélet

2006.01.31. 10:00

Por és hamu maradt a tetőből

Harkány | Az előzetes becslések szerint több mint százmillió forintos kárt okozott hétfőre virradó éjszaka öt sorházi lakásban a tűzvész. Az épületekben tizenegy ember tartózkodott, de valamennyien időben ki tudtak menekülni az utcára. A lakók szerint a tűzoltók késlekedtek az oltással, ők viszont azt állítják, már tíz perc múltán a helyszínen voltak.

Máté Balázs - Dunántúli Napló

– Miután a szomszéd vasárnap éjjel tizenegy órakor átjött szólni, hogy tűz van, azonnal értesítettem a tűzoltókat, majd a tetőtérbe siettünk, mert már a mi lakásunk is égett – eleveníti fel a szörnyű éjszaka történéseit Buchammerné B. Erzsébet, az egyik károsult. – Megpróbálkoztunk mi magunk is az oltással, slaggal és vödrökkel, de hamarosan beláttuk, semmi esélyünk. Ekkor fogtuk a két teknőst, a papagájt, a kutyát, és a családdal együtt az utcára menekültünk úgy, hogy egyetlen értéktárgy kimentésére sem maradt időnk.
A tűzoltóság hivatalos tájékoztatása szerint öt, egyenként százhúsz négyzetméteres lakás tetőszerkezete égett le. Tizenegy óra után egy perccel érkezett a riasztás hozzájuk, tíz perccel később pedig már meg is érkeztek a helyszínre az első egységek. A siklósi lánglovagok mellett Komlóról, Mohácsról, Pécsről és Szigetvárról is érkeztek tűzoltók. A tüzet az ötös skálán négyes fokozatúnak minősítették. A lángokat hajnali háromnegyed négyre fékezték meg teljes egészében. Az épületekben tartózkodó tizenegy ember az utcára menekült, ketten elhanyagolható sérüléseket szenvedtek.
A keletkezett kár nagysága egyelőre bizonytalan, a felmérése folyamatban van. Ugyan az tény, hogy csak a tetőtérben kialakított helyiségek és maguk a födémek égtek le, ám az oltásnál felhasznált víz miatt a lakások leáztak. A lakók még hétfő délelőtt is vödrökkel, felmosórongyokkal birkóztak, hogy mentsék, ami menthető.
Egyébiránt a házbeliek enyhén szólva nem elégedettek a tűzoltók munkájával. Azt állítják, legalább fél óra eltelt a bejelentésüktől számítva, mire érdemben elkezdődött az oltás. Többen is említették, hogy a mohácsi tűzoltóknak köszönhetnek a legtöbbet, mert nekik volt egyedül olyan emelőkosaras eszközük, amivel hatékonyan tudtak beavatkozni.
A késlekedésről szóló híreket a siklósi tűzoltóparancsnok, Kriston Ferenc határozottan cáfolja. Azt állítja, hogy valóban tíz perc alatt a helyszínre értek, és tették a dolgukat. Az viszont egyelőre bizonytalan, mi okozta a tüzet. A parancsnok szerint arra semmi nem utal, hogy gyújtogatás történt volna. Ettől függetlenül azonban az sem kizárt, hogy szakértőt kell bevonni a vizsgálatba, ami így akár több hétig is elhúzódhat.
A helyieknek viszont van magyarázatuk a tűzre. Mindjárt több is. Az egyik legmasszívabb verzió szerint egy szétrobbanó villanykörte okozta a bajt. A másik közszájon forgó változat szerint pedig egy elektromos hősugárzó miatt lobbantak fel a lángok.
A harkányi önkormányzatnál érdeklődésünkre azt mondták, „nem mutatkozott igény arra, hogy elhelyezzék a lakókat, de ha mégis szükségük lenne szállásra, akkor megoldanák.” A károsultak szerint valóban meg tudják oldani a kérdést, de szinte mindegyik lakásban ott marad valaki éjszakára, mert félnek attól, hogy még épen maradt értékeik másnap reggelre eltűnnek.

A FEMA-tűz is négyes fokozatú volt

1998. augusztus 14-én, a rekkenő nyári hőségben a pécsi FEMA Áruház tetőszerkezetét borította el a tűz. Az eset körülményei már a kezdetben arra utaltak, hogy emberi mulasztás okozta a tüzet, de csaknem három évnek kellett eltelnie, hogy jogerős bírósági ítélet szülessen. A Pécsi Városi Bíróság két év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, aki azon a napon, nyílt lángú forrasztóval szigetelési munkálatokat végzett a FEMA tetőszerkezetén. A büntetést később három évre felfüggesztették. A négyes minősítésű tűzeset során több mint 126 millió forint kár keletkezett. A pécsi Boccaccio diszkó 2004-es leégése ugyancsak négyes fokozatú tűzeset volt Baranyában.

Valamennyi károsultnak volt biztosítása

Információink szerint valamennyi károsultnak volt lakásbiztosítása, így számíthatnak arra, hogy megtérül a káruk. A biztosító szakemberei már hétfőn reggel a helyszínre érkeztek, s megkezdték a károk felmérését. Ettől függetlenül a tulajdonosok egy része videofelvételeket is készíttetett a lakásról, hogy szükség esetén legyen bizonyítékuk arról, milyen értékeik semmisültek meg. Egyébiránt a lakásbiztosítások döntő többsége kiterjed a tűzesetekre is. Amennyiben egyes eseteknél bebizonyosodik, hogy a pusztítást mulasztás, vagy szándékos gyújtogatás okozta, akkor mód van arra is, hogy polgári peres úton követeljék a károsultak a kártérítést.

A leggyakoribb okok

A tűzoltók tapasztalatai szerint a lakástüzek többségét az emberek figyelmetlensége okozza. Ágyban dohányzás, a tűzhelyen felejtett lábas, valamint a meggyulladó karácsonyfák és szeméttárolók vezetik a rangsort. Szintén gondot okozhat a házi barkácsolás is, például a figyelmetlen hegesztés, és az udvari szemétégetés. Ennél kisebb számban fordul elő az, hogy valamilyen technikai berendezés meghibásodása okoz tüzet. Ebben a kategóriában az elhasználódott elektromos- és gázvezetékek viszik a prímet, régebben pedig a tévék felrobbanása is többször okozott komoly pusztítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!