Hírek

2006.01.31. 20:16

Megkezdődött 37. Magyar Filmszemle

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd este megnyitotta a 37. Magyar Filmszemlét; azt mondta, itt van egy új filmes csapat, amelyik nyilvánvalóan olyan dolgokra lesz képes, mint a korábbi nagy generációk.

BAMA

A kormányfő a Budapest Kongresszusi Központban rendezett ünnepségen arról beszélt: jó lenne, ha vigyázni tudnánk erre a fantasztikus művészetre, és azokra az emberekre, akik megteremtették, mert "ők kicsikét mi is vagyunk". Gyurcsány Ferenc szerint a mostani termés ígéretes, változatos. Mint fogalmazott, izgul az alkotókért, hogy szerethessük ezeket a filmeket, időnként kinevethessük magunkat általuk, de a végén mégiscsak mondhassuk, jók a kérdések és izgalmasak a válaszok.

Bozóki András kulturális miniszter Nepp József rajzfilmrendezőnek átadta a legrangosabb magyar filmszakmai elismerésnek szánt kitüntetést, a Magyar Mozgókép Mestere elismerést. A szakma kezdeményezésére, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) által alapított díjat a kulturális miniszter 2005-től évente egy-egy Kossuth-díjas, 65. életévét betöltött alkotónak adományozza.

A miniszter azt mondta, a nagy mesterek mellett megjelenik egy új generáció és a magyar film az elődök nyomdokain haladva megújul. Grunwalsky Ferenc, az MMK kuratóriumának elnöke arról szólt, reméli, hogy a szemlén a viták a filmekről fognak szólni. Összegzése szerint a mozgóképtörvény megtette hatását, a magyar film háttere, finanszírozása kiszámíthatóbbá vált, és az alkotók a nehéz, változó körülmények ellenére be tudták váltani ígéreteiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!