Közélet

2006.02.02. 12:00

Porctól a szívig - egyetemi együttműködésben

Pécs-Kaposvár | A közelmúltban két pécsi professzor is Kaposvár díszpolgára lett. Az ok a régió betegeinek ellátása mellett az is, hogy a tudományos kutatómunkáik során Somogyban leltek „laboratóriumra”, ahol próbálják kaposvári kollégáikkal Budapest tudományos uralmát megtörni. Az egyetemek együttműködéséből hosszú távon az ország legjelentősebb tudományos-kutató műhelyei nőhetnek ki.

BAMA

Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy a fájós térd elkopott porcaiból kicsippentsenek egy parányit, s az arra alapított gyárban szaporítva azzal pótolják a hiányt.  Dr. Bellyei Árpád például ezen is munkálkodik. A Pécsi Tudományegyetem orthopédiai klinikájának professzora szerint 5-8 éven belül a „Mozgásszervi biotechnológia bevezetése Magyarországon” címmel megindult, s a porc-sejtek átültetését – transzplantációját –  szorgalmazó kísérleteik eredményesen lezárulhatnak. De ehhez szüksége van a kaposvári egyetem diagnosztikai központjára, arra, hogy az agráregyetem laboratóriumában az úgynevezett „nagyállatokon” kísérletezhessen. A porcügyekben ugyanis nem lehet fehéregerekre támaszkodni. Lóra, sertésre, birkára van szükség.
Részletek a Dunántúli Napló pénteki számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!