Egyéb

2006.02.02. 12:30

ÉS: Paskai is ügynök volt

Paskai László bíboros, volt esztergom-budapesti érsek állambiztonsági szolgálatokkal való kapcsolatáról közöl pénteki számában összefoglalót az Élet és Irodalom. Az ÉS szerint az egyházi vezető 1965 és 1974 között írt többségében semmitmondó, konkrétumok nélküli jelentéseket. A Tanár fedőnevű ügynök személye azonban nem tökéletesen biztos.

BAMA

Az Élet és Irodalom írását elsőként az [origo] internetes hírportál ismertette. Eszerint Ungváry Krisztián történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett kutatásokat, s azonosította Paskai Lászlót, mint „Tanár” fedőnevű ügynököt. Bár a beszervezési karton nem került elő, a személyes adatok teljesen megegyeznek a bíboroséival.

A cikk egyben leszögezi, hogy „Tanár” jelentései kifejezetten jóindulatúak voltak, s a megfigyeltekről igyekezett előnyös információkat közölni. Ez utóbbit – miszerint a beszámolók teljesen személytelenek, semmitmondóak, és nem tartalmaznak konkrétumokat - még Tanár tartótisztje, Kereszthury György is megjegyezte korábbi jelentéseiben. Ezen kívül Tanár nem volt hajlandó kompromittáló jelentést leadni többek között a leuweni jezsuita kollégium tagjairól sem, pedig a hatóságok a külföldi utazását azért engedélyezték, hogy a nyugat-európai egyházi központokról adatokat szolgáltasson.

Paskai László az [origo]-nak az ügyben nem nyilatkozott, mert a cikket nem ismeri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!