Hírek

2006.02.03. 19:04

Banánköztársaság az MTV-ben?

„Törvényességi felügyeleti kérelemmel a Legfőbb Ügyészséghez fordult a napokban a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának nyolc társadalmi delegáltja” – mondta el lapunknak Gráf Csilla. A köztelevízió civil kurátora szerint erre azért volt szükség, mivel sokszorosan és ismétlődően jogszabálysértőnek tartják a közalapítvány működését, főként a kuratórium elnökének, Czeglédi Lászlónak a tevékenységét.

BAMA

Gráf Csilla kifogásolta, hogy a kuratórium elnöke hónapok óta nem hív össze rendkívüli ülést, többször is megsértetve a szervezeti és működési szabályokat. Így nem tudnak olyan fontos témákban döntéseket hozni, mint például az M3-as csatorna beindításának ügye. „Nem kerül a kuratórium elé a két legfontosabb ügy sem, a közszolgálati műsorszolgáltatási követelmények érvényesülésének kérdése és a tavalyi év gazdálkodásának áttekintése sem, holott repkednek a milliárdos összegek” – tette hozzá Gráf Csilla. A társadalmi küldött szerint a kuratórium elnöke többször is megakadályozta, hogy javaslataikat megszavazzák, sőt, egyenesen akadályozzák munkájukat. Olyan személyeket is meghívtak az ülésekre, s ruháztak fel tanácskozási joggal, akik a szabályzat szerint nem lehettek volna jelen. „A kuratórium elnöke úgy viselkedik, mint egy hűbérúr, a testület pedig banánköztársaságként működik” – mondta Gráf Csilla.

A kérelemtől azt várják, hogy az ügyészség a testületet felszólítja a jogszerű működésre, s kezdeményezi a rendkívüli gyűlések összehívását. „Nem kívánok a beadvánnyal kapcsolatban nyilatkozni, míg nem ismerem annak szövegét” – mondta lapunknak Czeglédi László. A kuratórium elnöke azonban kijelentette, hogy a törvényekkel összhangban jártak el, s nem hív össze olyan ügyekben gyűléseket, amelyekben a kuratórium nem illetékes.

Nincs pénz a választások közvetítésére

Elmaradhat a parlamenti és önkormányzati választások, valamint az úszó Európa-bajnokság közvetítése a Magyar Televízió pénzügyi forrásainak hiánya miatt – jelentette ki Rudi Zoltán. A választások 100 millióba, az úszó EB egymilliárdba kerülne az MTV-nek. A köztévé elnöke szerint nincs fedezet az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülő műsoroka, melyek 300 millió forintba kerülnek. A rendelkezésre álló 18,6 milliárd forint csak az intézmény alapműködéséhez elegendő, és tájékoztatásuk ellenére a 10,65 milliárdos rendkívüli kiadásokat nem kalkulálták be a büdzsébe – panaszolta Rudi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!