Vélem-én

2006.02.05. 20:24

Filmszemle 3. - De kik azok a Lumnitzer nővérek?

Fidelio

Bacsó Péter: De kik azok a Lumnitzer nővérek? | Amiatt is merek most keményebb szavakat használni, mert Bacsó Péter úgysem sértődik meg a vitriolos tinta (klaviatúra) miatt. Valószínű, hogy nem, hiszen pont arról szeretett volna filmet készíteni, ami a kritika lényege - az egyéni véleményhez szabadságáhozvaló jogról. Hősei (Alföldi Róbert és Rudolf Péter) abból élnek, hogy járják a pesti vigalmi helyeket és jól megmondják a másnapi újságban, ha valaki nem tett mondjuk sajtot az angol panírba.

Étteremkritikusok ők, ám sajna sok jóra e kis hazában nem számíthatnak. Emiatt aztán jól ki is vívják a honi kocsmárosok és érdekképvislet haragját. Több kísérlet után aztán a szakszervezetis nagyfőnök (Szabó Győző) arra az elhatározásra jut, hogy nincs mit tenni, el kell tenni a fiúkat (igen cseles álnevükön a Lumnitzer nővéreket) láb alól. Erre a legalkalmasabb személy egy korábban csábításra buzdított militista nőszemély (Hegyi Barbara) lenne. Csakhogy a férfipáros szingli tagja, az álmodozó, aszexuális Olivér (Alföldi R.) - láss csodát - csábulatba ejti a bérgyilkosnőt. A vége persze, ahogyan azt - sajnos - ki is mondják, boldog vég, minden jóra fordul. Ráadásul egy kis művészi homály is befigyel a film végén, nem lehet tudni álom-e vagy valóság, amit látunk. Sajnos amiatt, mert olyan zagyva - ám a rendezői elképzelés szerint minden bizonnyal arról van itt szó, hogy a valóságban ilyen jól nem alakulhatnak a dolgok.

A sokszor akadozó és erőltettett cselekményt egy-egy rosszabb új gondolat viszi tovább. A legfeljebb húsz percre elegendő s nem túl eredeti alapötlet mellett nincs elég kurázsi - de senkiben, még a színészekben sem. Egy-egy jónak mondható epizódszerep mellett (Bendek Tibor, a lap főszerkesztője) így-úgy rutinból, a tisztességes karakterformálás vonalán megoldott munkákat látunk, de semmi kiemelkedőt. Rendkívül kínos jelenetek sokaságát azonban igen. Az egyik legrosszabb a már említett zárójelenet.

Gyengék az álombetétek, a narrátorral együtt az Amelie-re akarnak hajazni - ebbéli igyekezetükben egy "Tortilla leves" című filmmel, illetve gasztrokönyv-szerű receptbetétekkel "tűzdelelték meg" a mozit.

Két pozitívumot még itt is találtam. Vukán György remek betétdalt írt Charlie előadásában, valamint a gyorséttermet fikázó részek is tetszettek. Hát ez lett az új Bacsó film, tanú vagyok rá, jó étvágyat hozzá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!