Közélet

2006.02.07. 10:00

Nem vált be a biológiai méregtelenítés

Továbbra sem tudni, milyen eljárással, és főképp mikor kezdődik el a garéi tárolóban felhalmozott, több mint százezer tonna szennyezett föld megtisztítása.

Máté Balázs - Dunántúli Napló

Amint arról beszámoltunk, a Budapesti Vegyiművek (BVM) minden bírói fórumon elbukta a fellebbezéseit, így legalábbis elvben végre kell hajtani a környezetvédelmi hatóság határozatát, amely kötelezte a céget a garéi telep földjének megtisztítására.

Az adatok szerint 114 500 tonna az a talajmennyiség, amely klórbenzollal szennyezett. A hatóság 2012. december 31-ben szabta meg a mentesítés végső határidejét. A cég annyit elért, hogy arra már nem kötelezi semmi, hogy égetéssel szabaduljanak meg a rákkeltő hatású tetraklór-benzonnal átitatott földtől. Ennek megfelelően a garéi telephelyen tavaly kísérletekbe kezdett a társaság, melynek az volt a célja, hogy megállapítsák, biológiai eljárással is végrehajtható-e a mentesítés.

Érdemben máig nem történt semmi. Tasnádi Péter, a megyei közgyűlés alelnöke érdeklődésünkre elmondta, azt a tájékoztatást kapták a szakemberektől, hogy nem hozott egyértelmű eredményt a kísérlet, így bizonytalan, melyik szisztémával indulhat el a mentesítés. A BVM-nél időközben új vezetők irányítanak, szándékaik egyelőre ismeretlenek. Az alelnök éppen ezért a napokban levélben fordul a céghez, melyben azt kéri, ismertessék elképzeléseiket. Tasnádi Péter leszögezte, mindenképpen el akarják érni, hogy megkezdődjék a mentesítés. A BVM-nél nem találtunk nyilatkozatra jogosult személyt.

A környezetvédelmi hatóság szerint aggodalomra nincs ok, mert közvetlenül nem veszélyeztet semmit, ivóvízbázis pedig nincs a közelben. Ha mégis valahogy kikerülne szennyezett víz, az először a garéi ásott kutakban jelenhetne meg, de azokat nem használják ivásra. A területet körbefúrták, a kutakban gyűjtik a szennyezett talajvizet, amit aztán Hidason megtisztítanak.

Nyolc évbe telne

A garéi telephelyen folyó kísérlet során egy zárhatóvá alakított csarnoképületben négy részre osztott szigetelt medencét alakítottak ki. A tárolókban a különböző biológiai eljárásokkal kezelt szennyezett földet helyezték el, és azokban vizsgálták, miképpen bomlik le a klórbenzol. A semlegesítési próbát két baktérium végzi, a leoltást követően negyedévente vizsgálják az elért eredményeket.

Amennyiben a kísérlet végső következtetései kedvezőek lennének, nyolc évig tartana a mentesítés.

Amennyiben a kísérlet végső következtetései kedvezőek lennének, nyolc évig tartana a mentesítés. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!