Friss hírek

2006.02.07. 09:08

Borul a szlovák kormánykoalíció

A szlovák kormánykoalíció azért esik szét, mert a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hétfőn este bejelentette: kilép a kormányból.

BAMA

Pavol Hrusovsky kereszténydemokrata házelnök már a hét végén jelezte, hogy ha a kormány szerdán nem írja alá a lelkiismeret szabadságának elvét rögzítő egyezményt a Vatikánnal, akkor a KDH kilép a koalícióból. A Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) azonban elfogadhatatlannak tartja az államközi egyezmény tervezetét.

A vitatott dokumentum többek között lehetővé tenné az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzetének, hogy a lelkiismeretükre hivatkozva megtagadják az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítést célzó beavatkozásban való részvételt. A hosszú ideje folyó vitában legutóbb az Európai Unió által felkért független jogászok véleménye váltott ki indulatot. A szakértők úgy foglaltak állást, hogy ha a szerződés életbe lépne, akkor jelentősen csorbulnának a nők jogai. A KDH ultimátumára válaszolva Mikulas Dzurinda miniszterelnök pártjával egyetértésben kijelentette: a szerződéstervezet több pontban is ellenkezik Szlovákia jogrendjével, ezért ebben a formában elfogadhatatlan számukra, és azt a pártjához tartozó külügyminiszter, Eduard Kukan nem hajlandó aláírni.

A kereszténydemokraták kilépésével azonban alaposan meggyengültek a szlovák kormány pozíciói, és egyelőre azt sem lehet tudni, mi lesz a KDH következő lépése. Bugár Béla, a kormányban részt vevő Magyar Koalíció Pártja elnöke az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a kabinet sorsa attól függ, a KDH ellenzékbe vonul-e, vagy valamilyen formában továbbra is támogatja a kormányt. Az ellenzéki Irány (Smer) az előre hozott választásokban látja a kiutat, a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) viszont bizonyos feltételekkel hajlandó lenne a kormányban a kereszténydemokraták helyére lépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!