Hírek

2006.02.07. 16:23

Újabb halott a gúnyrajzok miatt

Afganisztánban riadókészültségbe helyezték a békefenntartó csapatokat és az ENSZ megkezdte munkatársainak evakuálását az országból, miután fegyveres összecsapássá fajult a Mohamedet gúnyoló karikatúrák miatti felháborodás.

F. K.

Mazar-Sarif tartomány kormányzóhelyettesének közlése szerint több mint ezer tüntető támadt a majmánai NATO-támaszpontra. A tüntetők gránátvetőkkel és lőfegyverekkel tüzet nyitottak a bázist őrző katonákra. A térségben állomásozó brit békefentartókat mozgósították. A katonák nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, így tegnap délutánra sikerült felmenteni az ostromlott tábort. A BBC-nek nyilatkozó kormányzóhelyettes elmondása alapján öt norvég és két finn katona megsebesült, egy támadó pedig életét veszítette az összetűzésben, meglehetősen tisztázatlan körülmények között. Világszerte folytatódtak a tiltakozó megmozdulások. Teheránban sok százan ostromolták meg a dán nagykövetség épületét, ahonnan a személyzetet már kimenekítették. A magyar nemzetbiztonsági hivatal államtitkára szerint hazánk külképviseletei nincsenek veszélyben, bár lapunk információi szerint az érintett térségben lévő konzulátusok és nagykövetségek nem kértek külön védelmet. Közben újabb európai ország kerülhet fel az iszlám „halállistájára”: ezúttal ugyanis egy horvát lap közölte címoldalon az inkriminált rajzokat.

Rossz viccre rossz viccel válaszolnak

"Ha itt az ideje a tabudöntögetésnek, s minden határvonal átlépésének, úgy mi sem akarunk lemaradni ezzel” – tette közzé internetes honlapján az Arab Európai Liga, annak kapcsán, hogy antiszemita karikatúrákat tettek közzé, válaszul Mohamed próféta kifigurázására. Iránban pedig a legnagyobb példányszámú napilap holokauszt-tagadó karikatúrapályázat indítását jelentette be – hasonló érvekkel. „A Nyugat a sajtószabadságból mutatott példát, mikor közölték a frivol gúnyrajzaikat, most meglátjuk, működik-e ez ellenkező irányban” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségenek Farid Mortazavi, a Hamsahri című lap grafikusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!