Friss hírek

2006.02.08. 08:50

Brüsszeli vihar, Made in Romania

Míg kedden bemutatták az Európai Parlamentben a Made in Romania című, a csángó gyerekekről szóló filmet, a hét végén a Gajdár nevű csángó településen a helyi pap megfélemlítéssel próbálta megakadályozni, hogy a falubeliek magyar oktatásban részesítsék gyerekeiket.

BAMA

Az esetről Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége oktatási programjának vezetője tájékoztatott.

Elmondta, a falu papja összehívta mise után az embereket, majd beszédet tartott arról, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége illegális szervezet, illegális tevékenységet folytat, ezért aki gyerekét beíratja az általuk szervezett magyar órákra, törvénybe ütköző cselekedetet követ el. "A megfélemlítő beszéd után felszólította azokat, akik ezek után is be akarják íratni gyerekeiket a magyar órákra, álljanak elő - nyilván ilyen előzmények után ezt nem vállalta senki" - mondta Hegyeli.

A Vitézy Zsófia által rendezett film EP előtti bemutatása politikai hullámokat keltett, a román megfigyelők liberális csoportja tiltakozott a film levetítése ellen. A filmet a néppárti Schöpflin György európarlamenti képviselő kezdeményezésére mutatják be. "Érdekes film, megnéztem, tetszett, ezért úgy gondoltam, hogy jó lenne bemutatni, tekintettel arra, hogy pár évvel ezelőtt az Európa Tanács elfogadott egy olyan határozatot, amely szerint a csángók összeurópai értéket képviselnek" - mondta Schöpflin, aki szerint jó, ha az EP tagjai is látják, mi történik az összeurópai értékkel. (úmsz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!