Hírek

2006.02.08. 11:47

Fodor Gábor levele a dán karikatúrákról

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt kéri levelében a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnökétől és a Magyar Iszlám Közösség elnökétől, hogy legyenek elfogadóak a nyugati demokrácia alapértékei, a szólás- és sajtószabadság iránt.

BAMA

A nyílt levelet a politikus szerdán juttatta el Sulok Zoltánnak, a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnökének és Bolek Zoltánnak, a Magyar Iszlám Közösség elnökének.

Az SZDSZ ügyvivője levelében azt írja, kétség sem férhet hozzá, hogy a Mohamedet ábrázoló karikatúrák sérthetik a világ, s így Magyarország iszlám közösségeit. Ezek a karikatúrák érzéketlenek az iszlám vallású emberek hite iránt, s árthatnak a különböző vallású, kultúrájú emberek közötti kölcsönös megértésnek és tiszteletnek. "Mi, liberálisok rendkívül fontosnak tartjuk a más vallású emberek tiszteletét, s ezért kifejezetten szerencsétlennek tekintjük e karikatúrákat" - olvasható a levélben. Fodor Gábor ugyanakkor leszögezi: "a liberális demokráciák polgárainak, s így nekünk, magyaroknak is, rendkívül fontos alapérték a szabadság és e szabadság számunkra azt is jelenti, hogy mondhatunk, olvashatunk, írhatunk, rajzolhatunk olyasmit, ami esetleg mások érzékenységét sérti". Fodor Gábor szerint ezt a jogot elvitatni egy szabad ország polgáraitól a demokrácia "teljes félreértését jelenti".

Az SZDSZ-es politikus szerint azok a Magyarországi lapok, amelyek leközöltek néhányat a vitatott karikatúrák közül, ezt "szolidaritásból" tették, és nem azért, hogy gúnyt űzzenek az iszlám vallásból. "Azt kell mondanom: amikor Önök azt kérik kormányunktól, ’gyakoroljon nyomást’ különböző sajtótermékekre, a Magyarország számára egyik legalapvetőbb értéket, a szabadságot kérdőjelezik meg. Szabad országokban ugyanis ilyesfajta nyomásgyakorlás elfogadhatatlan" - írja levelében Fodor Gábor. "Hasonlóképp, nem gondolom, hogy a kormánynak dolga lenne elhatárolódni bármilyen sajtótermék bármilyen karikatúrájától. Azt sem gondolom továbbá, hogy néhány kép leközlésére egy ország termékeivel szembeni bojkott lenne a megfelelő válasz". Fodor Gábor levelében ugyanakkor mélyen elítéli, elfogadhatatlannak és értelmetlennek tartja az egyes európai külképviseletek ellen a Közel-Keleten intézett támadásokat is.

A politikus azt kéri levelében a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnökétől és a Magyar Iszlám Közösség elnökétől, hogy legyenek elfogadóak a nyugati demokrácia alapértékei, a szólás- és sajtószabadság iránt. "Az elhatárolódások követelése, bojkottal fenyegetés helyett dolgozzunk inkább azon, hogy olyan sokszínű, kulturálisan nyitott országot építsünk, amelyben megértjük és elfogadjuk egymás hagyományait, szokásait, értékeit. Meggyőződésem: ez a közös érdekünk magyar keresztényeknek és mohamedánoknak – vagy éppen más vallásúaknak –, hívőknek és nem hívőknek egyaránt" - írja Fodor Gábor.

A Mohamed arca című tizenkét rajzból álló karikatúra tavaly szeptember végén jelent meg Dánia legnagyobb példányszámú napilapjában, a Jyllands-Postenben. A sorozatot azóta a sajtószabadság nevében több más európai, így két magyar újság is leközölte. Mohamed próféta ábrázolása muzulmán szervezetek, majd államok tiltakozását váltotta ki, s több arab országban nyugati, főleg dán képviseletek elleni atrocitásokhoz vezetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!