Hírek

2006.02.08. 12:06

Spielberg nyílt levele a Münchenről

Nem csitul a botrány Steven Spielberg legújabb filmje, a München körül, amely azt mutatja be, hogy likvidálta az izraeli titkosszolgálat azokat a palesztin terroristákat, akik mészárlást hajtottak végre az izraeli sportolók körében az 1972-es müncheni olimpián.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Részlet a filmből: Zamir tábornok szerepében Ami Weinberg
[/caption]A bemutató után főleg Izraelből érkezett éles kritika, amely szerint Spielberg túlságosan leegyszerűsítő képet fest az eseményekről, és nem érti a történtek lényegét. Most, amikor a München öt Oscar-jelölést kapott, amerikai fundamentalista zsidók támadják a rendezőt, mert úgy vélik, már eleve az a tény is súlyos hiba, hogy a film a palesztinok álláspontját is ábrázolja.

Spielberg nyílt levélben válaszolt a vádakra. Filmem elfogulatlan ábrázolása a szörnyű eseményeknek, és abban a reményben készítettem, hogy békeimaként fog működni a konfliktusokkal küzdő közel-keleti térségben – hangzik a rendező válasza. – A zsidó közösség nagyon dühös lett rám, pusztán azért, mert engedem szóhoz jutni a palesztinokat is, miközben a München egyáltalán nem támadja Izraelt, és csak nagyon finoman bírálja azt a nézetet, hogy erőszakra erőszakkal kell válaszolni. A filmem egyszerűen kérdéseket tesz fel, mert ez a legbonyolultabb történet, amelyet valaha is elmondtam. Azzal vádolnak, hogy elkerüljük az egyenes erkölcsi válaszokat, ami természetesen nem állt szándékunkban, és nem is tettünk ilyesmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!