Hírek

2006.02.09. 07:00

Mi lesz a folyószámlámmal, ha meghalok?

HAGYATÉK Olvasónk úgy kötötte meg folyószámla-szerződését a bankkal, hogy a számlához felesége és fia is hozzáférjen. Aláírási joggal. Azt kérdezi, mi lesz, ha ő netalán meghal.

BAMA

Ha az övé a bankszámla, azok a személyek, akik rajta kívül aláírási joggal rendelkeznek, jogszerűen levehetnek róla bármilyen összeget. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi irodában mondták el. Más kérdés, ha netalán meghal. Ilyenkor a hagyatéki elszámolásnál be kell vallani a számla létezését. Hiszen az az elhunyt tulajdona volt. Ha nincs végrendelet, a törvényes örökös a gyermeke. Ha pedig készített végrendeletet, és abban a bankszámlán lévő pénzt feleségére és fiára hagyta, akkor a számla az örökösök közös tulajdona lesz.

A hagyatéki eljáráskor a banknak kötelessége zárolni a számlát addig, amíg az eljárás le nem zajlik. A hagyaték része nem csupán a lakás, a gépkocsi, a cég, hanem a bankszámla is. A közjegyző, aki tud a szezésről (öröklésről), beveszi a számlán található összeget a hagyatéki leltárba. Az összeg után kell az örökösöknek illetéket fizetniük. (Nem lakás célú szerzésnél a fiú esetében mértéke 11 százalék.)

Sokan az örökhagyó halálhírét hallva rögtön rohannak a bankba kivenni a pénzt. A végeredmény ugyanaz: az összeget be kell vallani. Eltitkolása bűncselekmény. Az illetékadót akkor sem lehet megúszni, ha a szerződést így kötik: halálom esetén meghatalmazottam számára ajándékpénz, ami a számlámon van. Az ajándék után ugyanis szintén kell fizetni, mégpedig ajándékadót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!