Hírek

2006.02.09. 00:00

Eltűnhetnek a polcokról az üzemanyag-adalékok

Heves vitát váltott ki az a 2006. január 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás, amely szerint csak az a cég forgalmazhat üzemanyag-adalékot, amelyiknek van jövedékengedélye. Megszerzésének feltétele 120 millió forintos jövedéki kaució letétele.

T. M.

A Miniszterelnöki Hivatal 2006. január 31-én bejelentette:  újabb változást terveznek. Január 1-jére visszamenő hatállyal a 120 millió forintos biztosítékot egymillióra csökkentenék. Csakhogy a termékek importálásával és forgalmazásával jellemzően kis- és középvállalatok foglalkoznak, akik egymillió forintot sem tudnak letétbe helyezni – mondta el kérdésünkre Katona Mihály, az üzemanyag- adalékok forgalmazásában érintett vállalatok képviselője. Hozzátette: ha ezek a cégek megszűnnek, akkor az adalékanyagok 90 százaléka eltűnik a polcokról. A vállalkozások a múlt héten aláírtak és átadtak egy levelet a Pénzügyminisztériumnak, amiben  kérték a tárcát, hogy ne kelljen jövedéki engedélyt kérniük. Erre  tegnapig nem kaptak választ, ezért ma újabb megbeszélést tartanak.

A Budapesti Műszaki Egyetem  Gépjárművek Tanszék professzora, Lévai Zoltán elmondta:  az általuk bevizsgált adalékok egyike sem használt a motornak vagy a sebességváltónak, olyat azonban találtak, amely ártott. 

T. M. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!