Hírek

2006.02.09. 08:22

Magyar-román tévés disputa élőben

Magyar és román médiaszemélyiségek részvételével február 25-én kerül sor a következő, a Román Televízió és a Duna Televízió által élőben közvetített párbeszédre. Az elsőt Bukarestben tartották, a tavaly októberi román-magyar kormányülés alkalmával, a helyszín ezúttal Budapest lesz.

BAMA

"Örömmel nyugtáztam, hogy a Román Televízió elnökének is kedve szottyant eljönni - nyilatkozta Cselényi. - Olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy a két ország médiaszakemberei egy óra alatt több kérdésben tudtak konszenzusra jutni, mint politikusaink a közös kormányülésen, olyan tabutémákat érintve, amelyeket a két kormány ilyen-olyan megfontolásból nem mert szóba hozni." Példaként az autonómiát említette.

Cselényi szerint sok megbeszélnivaló van, és bárhol vágnak bele közös dolgaink megvitatásába, abból csak jó kerekedhet ki, mert "kételyeket, félreértéseket, hülyeségeket, rögeszméket, előítéleteket" tudnak eloszlatni. A hangsúlyt az Unión belüli egymáshoz való viszonyulásunkra, a sztereotip félreértéseknek a kezelésére helyezné.

A résztvevők számát tizenkettőre, a vitát - Cselényi szavai szerint - szinte futballmeccs hosszúságúra tervezik. A műsorvezető - gesztusértékűen - román nemzetiségű lesz, Marius Tabacu médiaszakember személyében. (úmsz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!