Friss hírek

2006.02.10. 07:47

Egy évig érvényes az egészségbiztosítási kártya

Leginkább egyedi finanszírozási kérdések érkeztek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójához a Kormányzati Portálon tartott fogadóóráján.

BAMA

Az egészségbiztosító finanszírozási gyakorlatával és az új uniós egészségbiztosítási kártyával kapcsolatban érkezett a legtöb kérdés Kiss Józsefhez, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójához a Magyarország.hu-n tartott fogadóórán.

Az újonnan bevezetett európai egészségbiztosítási kártya érvényességével kapcsolatban Kiss József elmondta, a kártya érvényessége egy év, kivéve a saját jogú öregségi nyugdíjasok és a 17. életévüket még be nem töltött, Magyarországon élő magyar állampolgárok, akik maximálisan három évre kaphatják meg a kártyát. A kártya érvényességének lejártát követően - amennyiben a jogosultság még fennáll - új kártya igényelhető, melyet térítésmentesen vehet át a területileg illetékes megyei/fővárosi egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálati irodájánál.

Az érvényességet uniós irányelvek alapján meghozott magyar jogszabályok határozzák meg. Kiss József szerint 2008 előtt nem várható, hogy az Európai Unió országai bevezethetik az úgynevezett aktív kártyát, mely elektronikusan, külön ügyintézés nélkül meghosszabbítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!