Közélet

2006.02.10. 10:00

Nem kaphattak szót a civilek

Pécs | Az ellenzék kérésére a Tubesre tervezett lokátor ügyében tartott rendkívüli ülést tegnap Pécs közgyűlése. Az ülésen a civilek nem kaphattak szót.

Nyaka Szabolcs - Dunántúli Napló

Komoly érdeklődés kísérte a pécsi közgyűlés tegnapi rendkívüli ülését, amelyet a Fidesz kérésére a Tubesre tervezett lokátorállomás kérdésében hívtak össze. Nagy számban megjelentek a beruházást ellenző civilek, akik az ülésterem hátsó részébe egy táblát is kiraktak. Toller László polgármester felhívta őket arra, hogy azt távolítsák el, lévén nem kértek a kihelyezésére engedélyt. Később a karzatól lógattak le egy nagyobb transzparenst.
Az ülés elején Nagy Csaba, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, a lakosság véleményét figyelembe kell venni a megvalósíthatósági tanulmány során. Az ellenzéki politikus közölte, határozati javaslatukban azt kérik: a közgyűlés véleményalkotásával vegyen részt a város lakosságának érdekében lokátorállomással kapcsolatos döntéselőkészítésben. Emellett a testület hatalmazza fel a polgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a lokátorberuházás a tolnai Mórágyon vagy a Hármas-hegyen történő kialakításáról.
Ezután hosszas vita következett, amelyben azonban a szocialista politikusok egyáltalán nem kértek szót. Körömi Attila független országgyűlési képviselő ellenben többször is hozzászólt, olykor a Fidesz politikusaival szállva vitába. A honatya hangsúlyozta, véleménye szerint közmeghallgatásra volna szükség, de csak az áprilisi választások után. Staub Ernő fideszes városatya valamint Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) is azt kérte, mondhassák el véleményüket a teremben helyet foglaló civilek. Toller László szavazásra bocsátotta a kérdést, ám 13 igen, 2 nem és 16 tartózkodás mellett az indítványt elutasították. Kővári János az eredményt megdöbbentőnek nevezte, majd felolvasta azt a levelet, amit a Civilek a Mecsekért Mozgalom kívánt elmondani a képviselőknek. Nagy Csaba, a Fidesz frakcióvezetője szintén szomorúságának adott hangot, amiért a polgárok „nem mondhatták el véleményüket a saját maguk által megválasztott képviselők előtt”.
Ezután rövid szünet következett (az MSZP tartott sajtótájékoztatót), majd némi vita után szavazás következett. A többség a Fidesz javaslatát leszavazta, de Toller László ígéretet tett, az áprilisi választások után közmeghallgatást tartanak az ügyben.

Az MSZP politikai ügynek tartja

A közgyűlés szünetében az MSZP sajtótájékoztatón ismertette álláspontját. Bókay Endre frakcióvezető úgy vélte, a választások közeledtével egyértelműen politikai célzata volt a rendkívüli közgyűlés összehívásának, az ellenzék előzetesen nem is egyeztetett velük. A politikus szerint a Tubesre tervezett beruházás csak az egyik lehetséges megoldás a radarrendszerre, s az ügy még csak döntéselőkészítő szakaszban van.

Tudomásul vették, de hallatják hangjukat

– Képviseleti demokráciában élünk, így tudomásul vesszük a közgyűlés döntését, hogy nem kaphattunk szót – közölte Boros János, a Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselője. – De mivel a demokrácia mindannyiunk ügye, minden lehetséges törvényes eszközt megragadunk, hogy álláspontunkat közöljük.

Boros János egyebek mellett utalt arra is, nem tudni, hogy a radar élettani hatásai nemzedékek múlva mit okozhatnak.

Kapcsolódó cikkeink:

- Demonstráltak a lokátor ellen
- Népszavazás nem lesz a Tubesről
- Bizottságok elé vinné a Tubes ügyét
- Csak megkapjuk a lokátorbázist!...
- Radar-ügyben a Tubes a befutó

Boros János egyebek mellett utalt arra is, nem tudni, hogy a radar élettani hatásai nemzedékek múlva mit okozhatnak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!