Hírek

2006.02.10. 15:18

Emberjogi per autonómiaügyben

A háromszéki Vargyas helyi tanácsa elküldte az Emberi Jogok Európai Bíróságának annak a romániai bírósági döntésnek a másolatát, mely megsemmisítette az autonómiáról ügyében népszavazást kezdeményező önkormányzati határozatot.

BAMA

A vargyasi önkormányzat a ditrói tanács után a második, amely az európai testülethez fordul a népszavazással kapcsolatos bírósági határozat miatt.

Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke csütörtökön elmondta, az Emberi Jogok Európai Bírósága a napokban iktatta a vargyasi önkormányzat kérését. Hozzátette, a vargyasi helyi tanács úgy értékelte, hogy sérült a védekezéshez való joga. A Brassó Megyei Fellebbviteli Bíróság 2005 szeptemberében törvénytelenek ítélte a vargyasi önkormányzat határozatát a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírásáról. A vargyasi helyi tanács 2005 februárjában fogadta el a határozatot az SZNT kérésére, de a Kovászna megyei prefektúra március végén megtámadta a döntést a közigazgatási bíróságon. (úmsz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!