Közélet

2006.02.10. 16:22

Felvételi: már csak pár nap

Pécs–Budapest | Már csak pár nap van a felsőoktatási jelentkezési lapok beadásáig. A tapasztalatok szerint sokan hagyják az utolsó napokra a döntést, legkésőbb február 15-én postára kell adni az íveket. Gondolkozni már nincs sok idő, de még érdemes megnézni a túljelentkezést, és megfontolni az emelt szintű érettségit.

BAMA

Már csak pár nap van a február 15-i határidőig, amíg a diákok kiválaszthatják, melyik felsőoktatási intézmény melyik szakára kívánnak bejutni. A tapasztalatok szerint sokan halasztják a döntés az utolsó napokra.
A szakemberek azt ajánlják, nem érdemes pusztán a tavalyi felvételi ponthatárokból kiindulni. Érdemes megnézni, mennyien jelentkeztek egy adott szakra az elmúlt években, s mennyi a keretszám. A kétszintű érettségi rendszere további mérlegelést von maga után. Viszonylag kevés szak van ugyan, ahol emelt szintű érettségi a követelmény, de a tavalyi példa azt mutatja, a magasabb szint miatt járó többletpontok sok jelentkezőnek jól jöttek. Így érdemes megnézni a tavalyi statisztikákat, hányan szereztek így pluszpontot – erről a szaktárca (www.om.hu), illetve a felsőoktatási információs központ (www.felvi.hu) weboldalán találhatók adatok.
Amit még nem árt tudni: nemcsak a felsőoktatásba, hanem az érettségire való jelentkezés határideje is február 15-e. Tavaly akadtak, akik utóbbit elmulasztották, így sem érettségire, sem felvételire nem hívták be őket.

További információk a Dunántúli Napló szombati számában

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!