Hírek

2006.02.10. 16:37

Mladicsnak négymillió az ára

Vészesen közeleg a február 21-i határidő, amikorra Ratko Mladicsnak, a boszniai Szerb Köztársaság hadserege egykori parancsnokának a scheweningeni börtönbe kell kerülnie. Mladics elfogása azonban kényes kérdés. Ugyanis míg Szerbia és Montenegró elemi érdeke lenne a volt tábornok elfogása, a letartóztatás komoly belpolitikai feszültségekkel, a kormány bukásával is járhat.

Szabó Palócz Attila

A boszniai Szerb Köztársaság hadseregének egykori parancsnokát háborús bűnök elkövetésével vádolják, elsősorban a srebrenicai mészárlás elrendelése és levezénylése miatt. A hágai ügyészség meggyőződése, hogy az egykori tábornok Szerbiában rejtőzködik, s emiatt évek óta igen keményen követeli kiadatását. A szerbiai hatóságok ugyancsak évek óta váltig állítják, hogy nem tudnak semmit Mladics hollétéről, azonban, mint mindig, most is lassan kiderülnek a titkok.

Mladics bebörtönzéséről legutóbb tavaly, az év végén esett szó: a szerb kormány állítólag titkos tárgyalásokat folytatott vele annak érdekében, hogy rábeszélje, önként adja fel magát. De vajon, ha semmit sem tudnak hollétéről, hogyan tudják rábeszélni bármire is? Vojiszlav Kostunica kormánya elsősorban azt szorgalmazza, hogy a hágai vádlottak önként nézzenek szembe bíráikkal. A közvélemény jelentős része ugyanis még ma is nemzeti hősökként ünnepli őket, portréik falinaptárokon jelennek meg, rajongóik pólón viselik arcképüket. Éppen ezért a kormány fél attól, hogy a letartóztatások tüntetéseket váltanának ki, mint ahogy Horvátországban is Ante Gotovina tábornok esetét követően. A vádlottakkal szemben alkalmazott erőszak a kisebbségből kormányzó Kostunica-kormánynak nyújtott szocialista támogatás megszűnését (magyarán: a kormány bukását) jelentené.

A kabinet egyre kevésbé tud szembenézni a nemzetközi nyomással. Az amerikai támogatások, az Európai Unióval folytatott társulási tárgyalások, a külföldi befektetések – csupa olyan, a kormány számára létfontosságú dolog, amelynek megvonása várható, ha nem érkezik új lakó a scheweningeni börtönbe.

Carla del Ponténak legutóbbi belgrádi látogatásakor a szerb vezetőség azt mondta: „így vagy úgy”, de megoldja a Mladics-ügyet. A napokban a Balkánon turnézó Olli Rehn uniós bővítési biztos február közepén tesz jelentést az EU Tanácsa előtt, és ennek igen fontos szerepe lesz abban, hogy folytatódhatnak-e Belgrád stabilizációs és társulási tárgyalásai az Unióval. Zoran Sztankovics szerb védelmi miniszter csütörtökön elmondta: kezükben van több mint 50 olyan személynek a neve, akik segítették a tábornok rejtőzködését. Javarészt nyugdíjas tisztekről van szó, akiknek a kihallgatása folyamatban van. A tisztek zöme a katonai kémelhárításhoz tartozott, egy részük még novemberben is aktívan dolgozott. Egy ilyen segítőtárs volt a hétfőn letartóztatott Szasa Badnjar is, aki annak idején Mladics testőrségében szolgált, de később is kapcsolatban állt a tábornokkal.

A NATO szarajevói parancsnoksága pénteken azzal igyekezett ösztönözni a keresést, hogy emlékezetett: négymillió euróval lesz gazdagabb a nyomravezető. Az sem teljesen kizárható azonban, hogy a szerbiai hatóságok valóban nem tudják, hol bujkál a tábornok, hiszen aki elérhető volt a számukra, azt már felültették egy hágai járatra. Sőt, volt olyan vádlott is, aki szinte még fel sem ébredt az altatásból, szívműtét után és kórházi pizsamában érkezett meg a fogdába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!