Hírek

2006.02.14. 07:00

Kivásárolnak, mennyit kérjek a lakásért?

Olvasónk társasházát lebontaná egy vállalkozó, aki lakóparkot épít a területen. Nem szívesen költözik el a helyről, ahol évtizedek óta lakik. Mit tehet?

BAMA

Olvasónknak több lehetősége van – mondta Schneider Péter jogász. Az egyik, hogy csereszerződést köt a vállalkozóval. Ez arról szól, hogy a másik fél, akinek érdekében áll az elköltözése, ugyanolyan jellegű helyen, a mostanival megegyező értékű ingatlant biztosít olvasónk számára. Adásvétellel szintén megoldhatják a dolgot. Mielőtt ezt nyélbe ütik – de az előbbi megoldásnál is – célszerű körülnézni a piacon. Jó, ha megbíz egy független ingatlanszakértőt, hogy becsülje fel lakása értékét. Mert olvasónk kiköthet ugyan egy vételárat, ám korántsem biztos, hogy az megfelel majd a realitásnak.

Ha a társasház helyén lakópark épül, kérheti azt is, hogy ott kapjon lakást. Az új építésű házban viszont ugyanannyi négyzetméter többe fog kerülni, mint a régiben. A két lakás nem lesz értékazonos, és a lakónak ki kell majd fizetnie a különbözetet. Rémtörténetek keringenek arról, miként kényszerítenek rá mohó ingatlanberuházók kiszolgáltatott embereket arra, hogy eladják nekik lakásukat. De az is igaz, hogy akadnak vállalkozók, akik korrektek. Sőt, akiknek köszönhetően a kivásároltak még jól is járnak.

A dolog lebonyolításával mindenképpen érdemes megbízni egy ügyvédet, aki tisztában van a lakó jogaival, és védi annak érdekeit. Az ő megfélemlítésével az ingatlanberuházó biztos nem fog próbálkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!