Hírek

2006.02.13. 13:18

Koszovó függetlensége megszállást jelentene?

Tomiszlav Nikolics, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese tegnap megismételte, hogy Vojiszlav Kostunicával teljes egyetértésre jutott abban: Koszovó függetlenségének kikiáltása megszállást jelentene, s ezzel csak „kormányának áruló tagjai miatt” nem lép a közvélemény elé.

BAMA

„Senkit se szólítok háborúba, csak azt kérdezem Tadicstól és Kostunicától, hogy Szerbia akkora marad-e amekkora akkor volt, amikor tisztségükbe léptek. Ha a nemzetközi közösség azt mondaná, az albánok kikiálthatják Koszovó függetlenségét, mi nem gátolhatjuk meg, de megbékélnünk se szabad vele” nyilatkozta Nikolics újságíróknak pártja székházában.

„A szerbiai parlament ülése alkalom lesz arra, hogy Vojiszlav Kostunica elmondja mi lesz akkor, ha elveszik területünk egy részét. Ha ezt nem hivatalos véleménycserében megszállásnak tekinti, szeretném hallani, miként nevezi majd a hivatalos tárgyaláson” mondta Nikolics.

Hangsúlyozta, hogy a megszállás kihirdetése nem jelentene háborút Koszovóban, hanem az államnak diplomáciai eszközökkel kellene küzdenie ellene. Nikolics szerint Koszovó függetlenségének kikiáltását illetően a szerb ortodox egyház és a szerbiai parlament véleménye is megegyezik: az megszállást jelentene. (beta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!