Friss hírek

2006.02.16. 07:47

Fogászati prevenció

A részt vevő fogorvosok valószínűleg a jövőben is folytathatják a munkát - mondta Gyenes Mónika fogszakorvos szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

BAMA

A hangsúlyt a prevencióra helyezték, hiszen az utóbbi időben a megelőzés helyett inkább a különböző helyreállító kezelések kaptak teret - mondta a fogászati program monitorozásáért felelős szakember. A tapasztalatokról szólva kiemelte: néhol megdöbbentő volt a tudatlanság a fog- és szájápolásról, volt olyan gyermek, aki most, a fogorvostól kapta első fogkeféjét és annak használatára is meg kellett tanítani.

A visszarendeléseken megjelentek aránya azonban rövid idő alatt 10 százalékkal emelkedett - fűzte hozzá. A programban részt vevő szakemberek megpróbáltak a rizikócsoportba tartozókhoz eljutni, így a gyermekekhez, a várandós nőkhöz és azokhoz, akik az életmódjukból fakadóan hajlamosak a különböző fog- és szájüregi megbetegedésekre - ismertette Gyenes Mónika.

A tavaly ősszel indult programban 205 praxis nyert különböző mértékű támogatást. A pályázaton az összes induló által elnyerhető finanszírozási összeg 200 millió forint volt. A szakembereknek vállalniuk kellett, hogy folyamatosan fenntartják és működtetik a kiírt ellátást, teljesítik a minőségi kritériumokat, valamint szakmai programokon és továbbképzéseken vesznek részt. Ezekhez a feladatokhoz szakmai dokumentációt is kell készíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!