Hírek

2006.02.19. 16:59

Barroso: a székelyföldi autonómia romániai probléma

Nagy fontosságot tulajdonít a romániai kisebbségek védelmének az Európai Bizottság (EB), viszont a székely kisebbség autonómiájának biztosítása a román hatóságok illetékessége - tartalmazza Barroso válasza a Székely Nemzeti Tanácsnak.

BAMA

Az SZNT azt kérte, hogy tegyék Románia csatlakozásának feltételévé a Székelyföld autonómiájának törvényi szavatolását. Csapó József SZNT-elnök szerint az Olli Rehnnek küldött dokumentáció bizonyította, hogy jogos a székelység kérése az önkormányzatisághoz és a területi önrendelkezéshez.

Olli Rehn, akit székelyföldi látogatásra hívott az SZNT, munkaprogramjára hivatkozva visszautasította a meghívást, de kifejtette: a kisebbségek figyelembe vétele a csatlakozás politikai kritériumainak része, és folytatják a romániai, valamint a székelyföldi helyzet folyamatos megfigyelését.

Monica Macovei igazságügy-miniszter válasza is megérkezett az SZNT egyik beadványára, amelyben arra kérték, tegye lehetővé az autonómia-referendumok kiírását. Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke szerint Macovei azt felelte: a területi autonómia kinyilvánítása nem helyi kérdés, ezért csak országos népszavazás tárgya lehetne.

"Egy ilyen régió kizárólag etnikai alapú körülhatárolása ellenkezik a román állam nemzet jellegével, a területi autonómia pedig túllépi a közigazgatási szempontokat, mivel az állami szuverenitásból kiszakított közhatalmi hatáskör biztosításáról szólna" – áll a válaszlevélben. (krónika)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!