Hírek

2006.02.20. 07:00

APEH: nem vagyunk emberevők

Olvasónk nagy áfatartozást halmozott fel, ugyanakkor éves áfabevallóból havi bevalló lett. A cég bevétele jócskán csökkent. Inkasszózhatja-e az adóhatóság cége számláját?

BAMA

Rémtörténetek keringenek arról, hogy az adóhatóság se szó, se beszéd leemeli a gyanútlan adós számlájáról a pénzt. Inkasszót nyújt be, amiről az érintettet előzetesen még csak nem is értesíti. Ezeket a históriákat ne vegyük készpénznek. Az inkasszónak mindig van előzménye – mondták el az APEH-nál. Például valamilyen folyamatban lévő ügy, amelynek jegyében szigorúan fizetni kellene. A hatóság sokszor küld fizetési felszólítást, amit a címzett nem vesz át. A törvény szerint az ilyen leveleket egy idő után kézbesítettnek tekintik. A dolgok mennek tovább a maguk útján, és egy szép napon valóban zárolják a számlát.

A hasonló kellemetlen esetet kivédhetjük, ha fegyelmezettek vagyunk az adófizetésben. Ha rajtunk kívül álló okokból nem tudunk fizetni, több lehetőségünk van. Méltányossági kérelemmel a fizetési kedvezményért folyamodhatunk. Írásban kérhetjük a részletfizetést. A végtelenségig persze ezt nem adják meg. Az érintettek általában egy vagy két évre szokták kérni. Ha erre nincs lehetőségünk, ne csüggedjünk. Igyekezzünk, hogy számlánkon rendszeresen legyen pénzmozgás az APEH felé. Ha havi áfabevallók vagyunk, mindenképpen havonta. Az átutalásokkal kimutatjuk fizetési szándékunkat. Pórul járni általában azok szoktak, akik felszívódnak. Ha hónapokig, évekig nem törlesztünk, valóban jöhet az inkasszó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!