Friss hírek

2006.02.20. 12:33

Már úton vannak a sárospataki könyvek

A sárospataki könyveket hétfőn hajnalban közúton elindították Moszkvába - közölte a külügyminisztérium szóvivője. Polgár Viktor közleményében leírja: hétfő hajnalban Székely Árpád magyar nagykövet a sárospataki könyveket tartalmazó ládákat átvette, és azokat közúton elindították Moszkvába.

BAMA

A szóvivő szerint "várható, hogy az orosz fővárosban még a héten lefolytatják a kiviteli eljárást", és ezzel lehetővé válik, hogy a sárospataki könyvgyűjteményt Magyarországra szállítsák. Vasárnap írták alá a megállapodást a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadásáról a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban, ahol a II. világháború vége óta tartották a nagy értékű könyvgyűjteményt. A közlemény szerint mintegy háromórás eljárás során a 136 kötet  mindegyikét darabonként azonosították, egybevetették az orosz és magyar nyilvántartási számokat, majd a köteteket hét ládába csomagolták és azokat a könyvtár pecsétjével egyenként leplombálták. A könyvek repülőgépen jutnak Budapestre várhatóan még Vlagyimir  Putyin orosz elnök - értesülések szerint február 28-ra tervezett -  magyarországi látogatása előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!