Hírek

2006.02.20. 12:43

Bebörtönzött vagy már kivégzett kínai újságírók névsora

Egy újságírók jogait védő nemzetközi szerevezet (CPJ) nyilvánosságra hozta azoknak a kínai újságíróknak a névsorát, akiket a kínai hatóságok bebörtönöztek vagy már ki is végeztek.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Újságírók rács mögött.
[/caption]Shi Tao The, a Dangdai Shang Bai szerkesztője 10 év börtönt kapott, amiért e-mailben tudósított egy online újságot arról, hogy a kínai kormány hogyan próbálja eltussolni a Tianmen téri vérontás részleteit az esemény 15 éves évfordulóján. A Yahoo segítette a kínai hatóságokat adatközléssel.

Huang Jingao azért kapott életfogytiglan börtönbüntetést, mert a People''s Daily magazinnak írt levelében korrupcióval vádolt kínai államhivatalnokokat.

Li Changqingot három évre ítélték, amiért a hivatalos tájékoztatást megelőzően tájékoztatta a Boxu News-t egy Fujian tartományban történt lázadásról.

Zhu Wanxiang és Wu Zhengyou Detained tíz, illetve hat évet kapott azért, mert cikket közöltek Zhejiang tartomány elmaradottságáról, és az ott tapasztalható ellentmondásos viszonyokról.

Ching Cheong, a Szingapúrban megjelenő Straits Times tudósítója azért kapott börtönbüntetést, mert egy kegyvesztett kínai pártfunkcioniáriussal, Zhao Ziyanggal készített interjút.

Zheng Yichunnak azért kell börtönben ülnie, mert egy disszidensek által működtetett portálon, a Dajiyuan honlapon a Kínai Kommunista Pártot, és a kínai kormányt kritizálta. 

Zhao Yan a The New York Times munkatársa tíz évett kapott, mert közreműködött egy cikk megjelenésében, melyben egy katonai vezető viselt dolgairól írtak. Ellene a vád államtitkok kiadása volt. 

Zhang Lin, politikai elemző öt évett kapott, amiért rendszeresen közölt különböző online lapokban.

Zheng Yichun egyetemi tanár azért kapott hét évet, mert a disszidens Dajiyuan kiadvánnyal működött együtt.

Yu Huafeng és Li Minying The a Nanfrang Dushi Bao főszerkesztője és szerkesztője nyolc, illetve hat évet kapott, amiért a SARS-vírus első emberi áldozatáról közöltek információkat kiadványukban.

Kong Youping esszéírót és költőt 15 évre ítélték, amiért a demokratikus változásokat sürgette cikkeiben.

Huang Jinqiu, a The Boxun News vezércikkírója 12 évet kapott az "hatalom aláaknázása" címén.

Luo Yongzhong Due 2005 júniusában szabadult három éves börtönbüntetéséből, mert különböző fórumokon cikksorozatokat közölt.

Luo Changfu három évet kapott "felforgató" tevékenysége miatt.

Cai Lujun szintén három évet kapott 2003-ban "felforgató" tevékenységéért, melyeket online újságokban követett el, sürgetve a demokratikus változásokat.

Abdulghani Memetemin kilenc évet kapott 2003-ben "államtitkok kiszivárogtatása" miatt.

Zhang Wei-t 2002-ben hat évre és 100 ezer yuan (körülbelül 7 ezer angol font) bénzbírságra ítélték illegális kiadványok terjesztéséért.

Tao Haidong hét évet kapott 2003-ban, amiért esszéiben a demokratikus változásokat sürgette Kínában.

Yang Zili, Xu Wei, Jin Haike és Zhang Honghai 2001-ben kaptak összesen 36 évet újságírói tevékenységük miatt.

Jiang Weiping hét éves börtönbüntetését üli 2000-ben történt letartóztatása óta.

Xu Zerong tíz évet kapott "államtitkok kiszivárogtatása" miatt.

Wu Yilong, Mao Qingxiang és Zhu Yufu 1999-ben kaptak 25 éves börtönbüntetést.

Gao Qinrong 1998-ban azért kapott 12 évet, mert egy korrupt öntözési rendszerről közölt tudósítást.

Hua Di szintén államtitkok nyilvánosságra hozatal miatt kapott 10 év börtönbüntetést.

Fan Yingshang 15 éves börtönbüntetését tölti.

Chen Renjie és Lin Youping Chen 1983-ban életfogytiglant, illetve halálbüntetést kapott, amiért a zsebes forradalmárokról közöltek pamfletet. A kivégzés megtörtént.

Chen Bilinget, a Ziyou Bao társszerkesztőjét 1983-ban ítélték halálra. (the guardian)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!