Hangadó

2006.02.20. 14:27

Hangszál híján

Perfect Symmetry | A Perfect Symmetry mind a négy tagját mikrofonvégre kapta a bama riportere. Akik ismerik a zenekart, de a legújabb hírt még nem hallották, most bizony felkaphatják a fejüket: valaki már nem zenél a csapatban. Természetesen erre is rákérdeztünk, amikor a pécsi progresszív rock zenekarnál jártunk.

fidelio

Tehát Friskó Peti már nincs veletek. Mi történt?

Kusinka Tamás: Fido 1998-ban érkezett a zenekarhoz, és most úgy döntött, hogy ennyi elég volt. Van munkahelye, emellett egy saját stúdiója, és hangosít is több helyen. Mind az öten leültünk, aztán mindannyian úgy láttuk legjobbnak, ha elengedjük.

Vagyis most énekest kerestek? Esetleg már meg is találtátok?

K.T.: Nem, még egyelőre négyen vagyunk. Ám energiáink egy jó részét most arra fordítjuk, hogy megtaláljuk a megfelelő embert.

Van már kiszemelt célszemély?

K.T.: Vannak elképzeléseink, ám egyelőre nem szeretnénk többet elárulni. Amint biztos lesz, ki fogja a mikrofont, megtudjátok.

És mi a helyzet a készülő lemezzel? Elég régóta várunk már erre a korongra.

Szkróbó Szabolcs: Nagyjából napra pontosan egy évvel ezelőtt kezdtük el készíteni a lemezt. Azt mondtuk, elengedtük Fidót, ám ez csak részben volt igaz: ezt a lemezt még biztosan befejezzük vele.

Annyira a végén tart a munka?

Cselényi Ferenc: A lemezen nyolc dal lesz, melyek zenei alapjait már rögzítettük, és a nóták felét Péter már fel is énekelte. A másik feléhez azonban még nincs meg a szöveg és az énektéma.

Aki a demóitokat vagy a Human machines-t ismeri, meglepődik majd?

Szende Balázs: Alapvetően a korábbinál feszesebbek a dalok, és ez igaz a már meglévő nótákra is, amiket ugyanebben a felfogásban alakítottunk át valamelyest. Fontos változás viszont az, hogy vannak magyar nyelvű dalok is. Összességében egy csöppet egyszerűsödött a zenénk.

Magyar nyelven szólal meg a Symmetry, és egyszerűsödik? Talán már nem is progresszív zenekar vagytok?

Cs.F.: Tovább fokozom: stílusban is eklektikusabbak lettünk. A keményebb dalok tovább keményedtek, és van néhány majdhogynem rádióbarát nótánk. Úgy éreztük, több arcunk van, és ezt szeretnénk is megmutatni.

K.T.:  Az új Symmetry közérthetőbb, direktebb és egyszerűbb, de ez nem azt jelenti, hogy lebutítottuk a dalokat. Arról van szó, hogy igyekeztünk kerülni minden felesleges témát. Dalcentrikusabbá váltunk, de továbbra is a lehető legigényesebben állunk neki az írásnak, maradtak azért fifikásabb, agyasabb részek is.

Cs. F.: Visszatérve a szövegekre. Azt, hogy magyarul is írjunk dalokat, még Fido vetette fel, és először bizony nem mindenki lelkesedett érte. Aztán mindannyian rájöttünk, hogy igaza van, egészen máshogy szólnak magyarul a dalok.

Akkor tehát vissza a lényegre: mikorra lesz meg a lemez?

Sz.Sz.: Ezt még nem tudjuk pontosan. Szeretnénk néhány hónapon belül befejezni, hiszen ezt az anyagot referenciának is szánjuk.

Hát igen, már nem is tudom, mikor volt utoljára koncertetek.

Sz.B.: Utoljára a nyáron, a Rockmaratonon léptünk fel, ám egy időre a próbák is leálltak teljesen. Nemrégiben kezdtük újra, ám most ismét gőzerővel munkában vagyunk. Azt viszont nem tudjuk sajnos megmondani, hol láthattok bennünket a legközelebb.

K.T.: Újdonság velünk kapcsolatban, hogy hamarosan beindul az új honlapunk. Másrészt akusztikus koncerteket is tervezünk a jövőben, hogy olyan helyeken is felléphessünk, ahol a hangosítás miatt erre egyébként nem lenne mód. Ahhoz, hogy újra erősek legyünk, fel kell mutatnunk valamit.

Tagok:

Cselényi Ferenc - gitár

Kusinka Tamás - gitár, vokál

Szkróbó Szabolcs - basszusgitár

Szende Balázs - dobok

Honlap:

www.perfectsymmetry.hu

Cselényi Ferenc - gitár

Kusinka Tamás - gitár, vokál

Szkróbó Szabolcs - basszusgitár

Szende Balázs - dobok

Honlap:

www.perfectsymmetry.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!