Hírek

2006.02.22. 16:40

Bácskai most megint bűnös

Ugyanabban a büntetőügyben, ugyanazokból az iratokból dolgozva szigorúbb ítéletet hozott a Csongrád Megyei Bíróság Bácskai János ügyében, mint a korábban eljáró Fővárosi Bíróság.

Nagy Eszter Dóra

„Igazságtalan, méltánytalan és megalázó ez az ítélet, nem is tudok rá mit mondani” – fogalmazott a reggel.hu-nak Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ volt vezetője. A dandártábornokot tegnap bűnösnek ítélte a Csongrád Megyei Bíróság hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás, illetve gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt. A fentiekért egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre, továbbá lefokozásra ítélte a testület. A fentiekkel egyébként még 2003-ban vádolták meg.

Az elsőfokú ítélet szerint Bácskai 2003 júniusában a K&H Equities befektetési tanácsadó üzletágát vezető Kulcsár Attila kérésére közbenjárt azért, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete előtt rejtve maradjanak a bróker által elkövetett pénzügyi visszaélések. A maffiaellenes központ főigazgatója tudta, hogy Kulcsár bűncselekményeket követett el, és ezzel kapcsolatban Bácskai rendőri vezetőket próbált megtéveszteni. A tábornokot államtitoksértéssel is vádolták, miután nem a brókerbotránnyal összefüggő iratot vitt haza a lakására tanulmányozás céljából.

Az ügyben 2004-ben született már egy ítélet, akkor a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a bűnpártolást hivatali visszaéléssé minősítette át, és büntetésképpen honvéddá fokozta le Bácskait, az államtitoksértés vádja alól pedig felmentette. 2004. novemberében azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet és új elsőfokú eljárást rendelt el. „Ugyanazokból az iratokból dolgozott a bíróság, mint a Fővárosi Bíróság, mégis eltérő az ítélet. Abszurdum, hogy az indokolásban az is szerepelt, hogy én azzal hátráltattam a büntetőeljárást, hogy rendőrségre bejuttattam az iratokat” – mondta Bácskai, aki azt állítja, ő ezzel segítette a nyomozást, nem pedig hátráltatta. Bácskai a reggel.hu-nak bevallotta: bízott a felmentő ítéletben. Az ügy másodfokon visszakerül a Fővárosi Ítélőtáblára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!