Hírek

2006.03.01. 00:00

Beindult a fapados televíziózás

Már a fapados tévézés koráról beszélnek egyesek a Digi TV magyarországi megjelenése kapcsán, hiszen a nagyváradi székhelyű szolgáltató esetenként olcsóbban kínálja csomagját más szolgáltatónál. Cikkünkben megvizsgáltuk, milyen lehetőségek közül választhat, aki tévézni akar.

Europress-összeállítás

A Digi TV kétéves szerződést ajánl ügyfeleinek, és az első évben egyáltalán nem kell fizetni havidíjat, a másodikban garantáltan 2700 forintot kérnek az alapcsomagért, mindez azonban csak kétéves hűségnyilatkozat esetén igaz. Az alapcsomag 30 csatornája nagyjából megegyezik azokkal, amelyeket a többi szolgáltató kínál hasonló kategóriában. Többnyire magyar nyelvű adásokról van szó, és az összeállítás a szokásos képet mutatja: az országos adók (RTL Klub, Duna TV stb.) mellett tematikus csatornákat (például Discovery, Animal Planet, Spektrum) tartalmaz. A Digi TV országos műholdas adásához beltéri egység beszerelése szükséges. Ezt az antennával és az úgynevezett fejegységgel együtt 21600 forintért lehet megvásárolni.
Nem igaz, hogy a UPC a rivális Digi TV megjelenése miatt csökkentette árait, már november óta tart egy akciónk – nyilatkozta Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. sajtókapcsolati igazgatója. Ennek keretében a műholdas szolgáltatás havi előfizetési díja 3990 forint, a beszerelési díjat pedig különféle feltételek fennállása esetén elengedik, az induló csomag díja ötezer forint.
A UPC műholdas adása, a UPC Direct az egész országban elérhető, ám kábeltelevíziós csomagjuk csak körülbelül ötven településen, elsősorban vidéki nagyvárosokban és környékükön. Az egyes előfizetési díjak eltérők az egyes településeken. Egerben például a 35 csatornát magába foglaló csomag havi 4180 forintba kerül, a Pest megyei Monoron és környékén a 34 csatornás csomagért pedig 3750 forintot kell fizetni.
A fővárosban és néhány vidéki nagyváros környékén szolgáltat kábeltelevíziót a T-Kábel. A cég havi 2850 forintért kínálja legnépszerűbb, II. csomagját, amely 26 csatornát tartalmaz. Mindehhez 7900 forint belépési díj után juthat hozzá az előfizető. Ehhez hasonlóan a FiberNet szolgáltatása is szórványosan érhető el az országban. Az egyes településeken ők is eltérő árat kérnek.
Kaposvárott több kábelszolgáltató működik, amelyek eltérő árakon kínálják szolgáltatásaikat, internetelőfizetés mindegyiknél, telefon pedig egyiknél sincs. A Vidanet 26 csatornás csomagját 2810 forintért kínálja, a szélessávú internet náluk 5500 forintnál kezdődik. A Kapos-Net Kft. a környék 25 településén szolgáltat. Ők a csomagokat kicsit másképp alakították ki mint a többiek, a 22 csatornás alapcsomag 1950 forint, a bővített 44 csatornás 3290 forint. Internetre korlátlan hozzáférést biztosít kétéves szerződéssel 5500 forintért.
Hasonló módon alakította ki a kategóriákat a Pázmány Kábel Kft. is, ahol a 15 csatornás programcsomag 1550 forint, a 24 csatornás 2400 forint. Az EF és GÉ Bt. a középső, 24 csatornás csomagot 2550 forintért, az internetet 5500 forintért kínálja.
Kecskeméten két kábeltelevízió-szolgáltató van versenyben a fogyasztókért: a FiberNet és a PR-Telecom. Utóbbi cég később jelent meg a piacon, kedvezőbb árakkal próbál ügyfeleket átcsábítani magához. Az 51 csatornát tartalmazó csomagot például 3810 forintért kínálja, míg ugyanennyi műsort a FiberNet 4499 forintért ad. Mindkét cég internetes szolgáltatást is kínál, a telefonost tesztelik.
Békés megye legnagyobb kábelszolgáltatója a T-Kábel. A T-cégcsoport adta lehetőségeket kihasználva a kábeltelevízió mellett itt az internetre és a telefonra is elő lehet fizetni. A kábeltelevízó havidíja 690–4520 forint között mozog, a telefoné 1190–2400 forint között, szélessávú internetet havi 5500 forintért is kínálnak. A T-Kábel is felkészült a digitális műsorszórásra, bár ez Békés megyében még nem érhető el. Több csomagból választhatnak az érdeklődők. Az ehhez szükséges Set Top Box havidíja 800 forint, míg a különböző csomagoké 1300–3900 forint.
A Viharsarokban a T-Kábel mellett több, kisebb kábelszolgáltató is működik, amelyek egy része internetet is kínál.
Tolnában a Tarr Kft. a vezető kábelszolgáltató, 51 településen csaknem 43 000 előfizetője van. Legnépszerűbb, 27 adót tartalmazó csomagját 2760 forintért kínálja. A bonyhádi Szignál TV árai csaknem azonosak a Digi TV ajánlatával. A cég 31 programot sugároz 2850 forintért. A Tamásin és környékén mindössze ötezer ügyfelet kiszolgáló kis cég, a JPK Kft. a bővített csomagnak is beillő 45 csatornáért csak 2800 forintot kér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!