Friss hírek

2006.03.02. 14:36

Kiírták a referendumot Montenegró függetlenségéről

Filip Vujanovics, Montenegró elnöke ma kiírta a népszavazást a jelenleg még a szövetségi állam tagköztársaságaként működő balkáni ország függetélenségéről. A referendumot május 21-én tartják.

BAMA

Filip Vujanovics javaslata szerint a népszavazásra bocsátot kérdés így hangzik: "Kívánja-e Ön, hogy Montenegró független állam legyen az ezzel járó teljes nemzetközi elismertséggel?"

Nyilatkozatában az elnök elmondta, hogy a parlament és Montenegró is büszke lehet arra, hogy egyhangúlag fogadják el a határozatot arról, hogy népszavazáson döntsenek az állam jövőjéről és függetlenségéről. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 14 évvel ezelőtt már tartottak egy népszavazást, amelyen a lakosság kifejezte óhaját, hogy Montenegró az akkori, Kis-Jugoszláviának is nevezett Jugoszláv Szövetségi Köztársaság tagállama maradjon. Az elnök hozzátette, hogy az akkori népszavazás lebonyolítása után zavargások kezdődtek az országban. Vujanovics megítélése szerint 14 esztendőre volt szükség ahhoz, hogy az akkor keletkezett sebek begyógyuljanak.

Az elnök hozzátette még, hogy akármilyen döntés szülessen is a népszavazáson Montenegró jövőjéről, az megmutatja majd, hogy az ország lakossága milyen államban szeretne élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!