Közélet

2006.03.02. 16:35

Megemlékeznek a Duna pusztításáról

Mohács | A szigetet ötven éve tarolta le a jeges ár. A tragikus évfordulóról készülnek megemlékezni az újjáépült települések, míg a szakemberek a várható tavaszi árhullám károkozás nélküli levezénylésén dolgoznak.

BAMA

1956. március 13-ra virradóra Mohácsnál a vízmércén közelítette az ezres jelzést a Duna vízszintje, a jégtáblák nagy robajjal vágódtak a támfalnak, a beton recsegett, ropogott. Hordták a homokzsákokat ide, meg az átázott gátakra, aztán hajnalban a kölkediektől jött a hír: Visszafelé folyik a Duna!
A napok óta bombázott jégtáblák egymás alá verődve az apatini kanyarban fenékig eltorlaszolták a folyó medrét, így a víz visszaduzzadt. Az árvízi védekezés irányítói határoztak, átszakítják a szigeti körgátat.
13-án délben Dunafalvánál a töltésre hat helyen dobtak bombát. A Duna ekkor Mohácsnál 1010 centivel tetőzött, majd amilyen iramban tarolták le a jégtáblák a házakat, fákat, és öntötte el a jeges ár a szigetet, úgy apadt a vízszint, s a város fellélegezhetett. A pusztításra emlékezve Dunafalván idén március 13-án délben kálváriát avatnak, s e napon Homorúdon és Újmohácson is megemlékezést tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!