Hírek

2006.03.04. 00:00

Az unió bioüzemanyagot akar

Az utóbbi időben több cikkben is foglalkoztunk a bioenergiával, helyet adva a szkeptikus nézeteknek is. Úgy tűnik, az Európai Bizottságban egyértelmű az álláspont.

Laczi Zoltán

Az Európai Bizottság februárban ambiciózus uniós stratégiát fogadott el, amely számos majdani piaci alapú, jogszabályi és kutatási jellegű intézkedést tartalmaz a mezőgazdasági nyersanyagokból előállított üzemanyagok gyártásának fellendítésére.
A dokumentum, amely a 2005 decemberében a biomaszszára vonatkozóan elfogadott cselekvési tervre épül, három fő célt tűzött ki: a bioüzemanyagok térnyerésének elősegítését az EU-ban és a fejlődő országokban; a felkészülést a bioüzemanyagok nagy volumenű felhasználására versenyképességük növelésén és a „második generációs” bioüzemanyagok (például a fa cellulóztartalmából előállított etanol) kutatásán keresztül; valamint azon fejlődő országok támogatását, amelyekben a bioüzemanyag-előállítás fenntartható gazdasági növekedést eredményezhet.
A bioüzemanyagok elterjedése számos előnnyel jár: csökkenti Európa függőségét a foszszilis tüzelőanyagok importjától, mérsékli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, új piacokat teremt a mezőgazdasági vállalkozók számára, és több fejlődő országban új gazdasági lehetőségeket nyit meg.
– Soha nem volt időszerűbb előmozdítani a bioüzemanyagok ügyét, mint manapság – fogalmazott Mariann Fischer Boel, a bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős tagja. – A nyersolaj ára továbbra is magas; a kiotói megállapodás értelmében szigorú kritériumoknak kell megfelelnünk; az oroszországi gázimport körül kialakult ellentmondásos helyzet pedig rámutatott, mennyire fontos az energia területén növelni Európa önellátó képességét. A bioüzemanyag-gyártás alapanyag-szükséglete egyben új piacokat hoz létre az európai gazdáknak – tette hozzá.
A stratégia részeként a bizottság hét fő csapás mentén tervez intézkedéseket a bioüzemanyagok előállításának és használatának előmozdítása érdekében. Még ebben az évben jelentést tesz közzé a bioüzemanyagokról szóló irányelv lehetséges felülvizsgálatáról; szorgalmazza, hogy a tagállamok segítsék elő a bioüzemanyagok (köztük a második generációs termékek) piaci befogadását; és megfontolja a bioüzemanyagokra vonatkozó kötelezettségek bevezetésének lehetőségét. A testület megvizsgálja, hogyan járulhatnak legjobban hozzá a bioüzemanyagok a szennyezőanyag-kibocsátási célértékek teljesítéséhez; erőfeszítéseket tesz bioüzemanyag-alapanyagok termesztésének fenntarthatósága érdekében; és elemzi a benzin és a gázolaj bioüzemanyag-tartalmára vonatkozó határértékek módosításának lehetőségét. A bizottság ezen- kívül szakértői csoport életre hívását javasolja annak felmérésére, hogyan járulhatnak hozzá a bioüzemanyagok a vidékfejlesztési programokhoz, és fokozza a rendszeres ellenőrzést a bioüzemanyagok hátrányos megkülönböztetésé-nek felszámolása érdekében.
A brüsszeli grémium lehetővé teszi továbbá azt, hogy a közös agrárpolitika keretében támogatásban részesüljön a bioetanol előállítása érdekében folytatott cukortermelés; megvizsgálja az intervenciós gabonakészletek feldolgozásának lehetőségét; tájékoztatási kampányt finanszíroz a gazdák és az erdőtulajdonosok körében; erdészeti cselekvési tervet dolgoz ki; és áttekinti az állati melléktermékek és a tiszta hulladék felhasználásának lehetőségeit.

A jövő útját jelölték ki

Az Európai Unióban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csaknem egynegyede a közlekedésnek tulajdonítható.

A közlekedésben felhasznált energia csaknem teljes egészében a kőolajból származik, ami azzal jár, hogy az EU erőteljesen függ az importtól. A biomasszából, tehát megújuló erőforrásból előállított bioüzemanyagok közvetlenül helyettesíthetik a fosszilis tüzelőanyagokat a közlekedésben, és egyszerűen bevezethetők az üzemanyag-ellátási rendszerekbe. A bioüzemanyag-ágazat támogatása egyúttal új jövedelmi lehetőségeket is jelent a vidéki területek számára. A bioetanol előállítása lehetséges alternatívát kínál az európai uniós cukorágazat közelmúltban bevezetett reformja által közvetlenül érintett cukortermelő országoknak is.

Létezik már magyar biodízel

Kunhegyes Ha minden jól megy, megindulhat a termelés az ország egyetlen, a kunhegyesi Közép-tiszai Mezőgazdasági Rt. bánhalmai telephelyén állami támogatással felépült biodízelüzemben. A nemzeti olajtársaság ugyanis nyílt pályázatot hirdetett meg a biodízel előállításához szükséges alapanyagok beszállítóinak kiválasztására.

Dr. Deme Pál, a társaság elnök-igazgatója elmondta: indultak a pályázaton. Igaz, csak 2007-től jelent érdemi beszállítást a pályázat, de már ez is valami. A kipróbált technológia 2003 óta adott, de az üzem egy rövid időszakot leszámítva azóta parlagon hever, mert nem volt meg a törvényi háttér az alapanyag felvásárlására.

A gyár évente 3 ezer tonna végtermék kibocsátására képes, ami 3 millió 400 ezer liter biodízel üzemanyag előállítását jelenti. A rendszert ráadásul úgy építették ki, hogy a termelés megháromszorozható. Az üzem egyik részlege jelenleg is üzemel, napraforgóból és repcéből hidegen sajtolt olajat (nem metilésztert) állítanak elő, a száraz préselvényt takarmányokhoz keverik.

A biodízel előnyei

— Természetes, megújuló erőforrás

— Kénmentes, nem tartalmaz aromás vegyületeket

— Lebomlik a természetben

— Csökkenti az energiafüggőséget

— Biztos megélhetést ad a repce- és napraforgó-termelőknek

A közlekedésben felhasznált energia csaknem teljes egészében a kőolajból származik, ami azzal jár, hogy az EU erőteljesen függ az importtól. A biomasszából, tehát megújuló erőforrásból előállított bioüzemanyagok közvetlenül helyettesíthetik a fosszilis tüzelőanyagokat a közlekedésben, és egyszerűen bevezethetők az üzemanyag-ellátási rendszerekbe. A bioüzemanyag-ágazat támogatása egyúttal új jövedelmi lehetőségeket is jelent a vidéki területek számára. A bioetanol előállítása lehetséges alternatívát kínál az európai uniós cukorágazat közelmúltban bevezetett reformja által közvetlenül érintett cukortermelő országoknak is. Létezik már magyar biodízel Kunhegyes Ha minden jól megy, megindulhat a termelés az ország egyetlen, a kunhegyesi Közép-tiszai Mezőgazdasági Rt. bánhalmai telephelyén állami támogatással felépült biodízelüzemben. A nemzeti olajtársaság ugyanis nyílt pályázatot hirdetett meg a biodízel előállításához szükséges alapanyagok beszállítóinak kiválasztására.

Dr. Deme Pál, a társaság elnök-igazgatója elmondta: indultak a pályázaton. Igaz, csak 2007-től jelent érdemi beszállítást a pályázat, de már ez is valami. A kipróbált technológia 2003 óta adott, de az üzem egy rövid időszakot leszámítva azóta parlagon hever, mert nem volt meg a törvényi háttér az alapanyag felvásárlására.

A gyár évente 3 ezer tonna végtermék kibocsátására képes, ami 3 millió 400 ezer liter biodízel üzemanyag előállítását jelenti. A rendszert ráadásul úgy építették ki, hogy a termelés megháromszorozható. Az üzem egyik részlege jelenleg is üzemel, napraforgóból és repcéből hidegen sajtolt olajat (nem metilésztert) állítanak elő, a száraz préselvényt takarmányokhoz keverik. A biodízel előnyei — Természetes, megújuló erőforrás

— Kénmentes, nem tartalmaz aromás vegyületeket

— Lebomlik a természetben

— Csökkenti az energiafüggőséget

— Biztos megélhetést ad a repce- és napraforgó-termelőknek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!