Hírek

2006.03.07. 10:43

Nickelsdorfban figyelik az influenzás macskákat

Drámai fordulatnak tekinthető, hogy macskák fertőződtek a H5N1 vírussal Ausztriában, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján az osztrák Egészségügyi és Élelmezésbiztonsági Ügynökség, az AGES. Az osztrák hatóságok tegnap este 170 macskát a magyar határnál levő Nickelsdorf állat-karanténjába szállítottak megfigyelésre.

BAMA

Tegnap jelentették be hivatalosan, hogy a madárinfluenza-járvány kialakulása óta első ízben fertőződtek meg macskák is a szomszédos Ausztriában. Korábban csak egyetlen hasonló esetről tudtak az egészségügyi hatóságok, arról a macskáról, amelyik nemrégiben a németországi Rügen szigeten betegedett meg és pusztult el.

Mint az osztrák egészségügyiek jelentették, a három mostani megbetegedés ugyanazon a Graz közeli állatmenhelyen következett be, ahol korábban beteg hattyúkat fogadtak be, és tőlük több baromfiféle is megfertőződött. A bécsi Kurier információi szerint a menhelyen negyven macskán végezték el az influenzatesztet, és háromnál lett pozitív az eredmény. Öröm az ürömben azonban, hangsúlyozta a tartomány főállatorvosa, hogy a jelek szerint a macskák könnyebben leküzdik a vírust, mint a szárnyasok. Az első teszt után egy héttel elvégzett vizsgálatkor ugyanis már csak egy macskánál tapasztaltak pozitív eredményt a három közül, kettő tehát meggyógyult. A tartomány mezőgazdasági hivatalának vezetője azonban azt mondta, nem árt komolyan venni, hogy megdőlni látszik az a tudományos elmélet, mely szerint a macskák nehezebben kapják el a vírusfertőzést. Ezért elrendelték, hogy a Noé bárkája nevű állatmenhelyen őrzött összes macskát, mintegy 170 állatot a Nickelsdorfban található állat-karanténba kell szállítani. Ott a bécsi állatorvosi egyetem kutatói fogják megfigyelni őket. Semmiképpen nem akarják elaltatni még a fertőzéssel gyanúsítható egyedeket sem, mert jó kísérleti alanyok lehetnek a betegség leküzdésének tanulmányozásához, mondták az osztrák egészségügyi illetékesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!