Friss hírek

2006.01.19. 15:15

Nem véd meg a Tamiflu a madárinfluenzától

Sajnos nem bizonyosodott be, hogy a Tamiflu nevű gyógyszer, melytől sokat vártak világszerte, hatásosan megvédene a madárinfluenzától. Ezt állapította meg az az orvosi kutatócsoport, amelyik most fejezte be a szer alapos vizsgálatát.

BAMA

Csütörtökön tették közzé az angliai The Lancet orvosi szaklapban annak a tanulmánynak a megállapításait, amely egy orvosokból álló kutatócsoport vizsgálatai alapján készült. A tudósok azt elemezték, mennyire hatásos a Tamiflu és a hozzá hasonló Relenza nevű gyógyszer a H5N1 vírus leküzdésében.

A tehetősebb országok már óriási készleteket halmoztak fel, illetve rendeltek meg mindkettőből, de főleg a Tamifluból, mert úgy tudták, hogy jól alkalmazhatók a madárinfluenzával szemben. Az utóbbi hetekben-hónapokban azonban egyre szaporodott az olyan halálesetek száma, melyek a Tamiflu szedése ellenére következtek be H5N1-vírussal fertőzött betegeknél.

A mostani vizsgálat eredménye sajnos eléggé kiábrándító. A kutatócsoport azt állapította meg, hogy a két gyógyszer a tüneteket kétségkívül enyhíti, de a járvány megakadályozására nem alkalmas. Nagyon fontos ezért, hangsúlyozzák a tudósok, hogy az egészségügyi hatóságok ne tulajdonítsanak túl nagy szerepet nekik, és kövessenek el minden egyebet a járvány megfékezésére. Rendkívül fontos a járványgócokban a higiéniai előírások betartása, a gyakori kézmosás, védőruha, maszk használata, karantén alkalmazása. A Tamiflu és a Relenza a tünetek enyhítésében is csak akkor segít, ha a szimptómák megjelenése után 48 órán belül elkezdik adni a betegnek. Ha sikerül időben beadni, akkor kevésbé alakulnak ki szövődmények, mint például tüdőgyulladás vagy hörghurut, ami segíti a túlélést. A két gyógyszer még abban tűnt hatásosnak, hogy csökkentik az orr nyálkatermelését, így tüsszentéskor, köhögéskor kevesebb vírus kerül a levegőbe, tehát kevesebb emberre terjed tovább a fertőzés. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert azt figyelték meg, hogy a H5N1 vírusból köhögésnél, tüsszentésnél tízszer annyi kerül a levegőbe, mint a többi influenzavírusból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!