Hírek

2006.01.25. 14:37

Clijsters és Federer is elődöntős

A második helyen kiemelt belga Kim Clijsters nagy csatában legyőzte a svájci Martina Hingist, s ezzel utolsóként bejutott a női egyes elődöntőjébe az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, Melbourne-ben. Federer Davigyenkót győzte le.

BAMA

A mérkőzést Clijsters kezdte jobban, az első játszmát 31 perc alatt megnyerte, a folytatásban azonban magára talált a profik közé három év után visszatért svájci játékos és amilyen gyorsan elvesztette az első szettet, olyan gyorsan nyerte meg a másodikat. A döntő játszma elején ismét fordult a kocka, a belga klasszis ugyanis hamar elvette ellenfele adogatását. Az év hagyományosan első Grand Slam-tornáját korábban háromszor megnyerő Hingis nem adta fel és a szett közepén ledolgozta hátrányát, 3:3 után azonban újra "megremegett" a keze, Clijsters pedig élt a lehetőséggel, s végül  6:4-re nyerte a szakaszt és ezzel a mérkőzést.
A nők csütörtöki elődöntőjében Clijsters a francia Amélie Mauresmóval (3.) találkozik, míg a szintén belga Justine Henin-Hardenne (8.) az orosz Marija Sarapovával (4.).

A 21. helyen kiemelt német Nicolas Kiefer bejutott a legjobb négy közé az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, Melbourne-ben, miután a torna eddigi leghosszabb összecsapásán, 4 óra 48 perc alatt legyőzte a 25.-ként rangsorolt francia Sebastian Grosjeant. A 29 éves játékos karrierje során először játszhat majd elődöntőt Grand Slam-viadalon. A hölgyeknél a francia Amelie Mauresmo (3.) rendkívül magabiztosan nyert a svájci Patty Schnyder ellen.

A világelső svájci Roger Federer nagyon nehéz mérkőzésen vívta ki az elődöntőbe jutást az ötödik helyen kiemelt Nyikolaj Davigyenko ellen. A tavaly előtti bajnok svájci sztárt már a német Tommy Haas is hatalmas küzdelemre kényszeríttette a nyolcaddöntőben, ám Davigyenko, ha lehet még komolyabb erőbedobásra késztette, annak ellenére, hogy ezúttal nem öt, hanem négy játszmában nyert Federer. Az első szettet ugyan viszonylag simán hozta (6:4), ám az orosz  játékos már ekkor elvette egyszer adogatását, ami jelezte, nem adja  magát könnyen. A folytatásban aztán Davigyenko egyre pontosabbá vált, Federer ugyanakkor szokatlanul sokat hibázott, így nem is maradt el az egyenlítés. Sőt, a harmadik játszma végén akár a vezetést is kiharcolhatta volna az orosz teniszező, ám hiába volt hat szettlabdája, 9-7-re elbukta a rövidítést. A negyedik játszma szinte a kereken egyórás harmadik szett mása volt: egyszer-egyszer elvesztett adogatójáték, s végül a rövidítés, amelyben ezúttal is Federer bizonyult jobbnak minimális különbséggel, így 3:13 órás csata végén megszerezte a győzelmet.

Az első helyen kiemelt kiválóság pénteken a német Nicolas  Kieferrel találkozik az elődöntőben, míg a férfiak másik mérkőzésén az argentin David Nalbandian (4.) és a torna eddigi meglepetésembere, a ciprusi Marcos Baghdatis csap össze csütörtökön.

Federer (svájci, 1.)-Davigyenko (orosz, 5.) 6:4, 3:6, 7:6 (9-7), 7:6 (7-5)
Clijsters (belga, 2.)-Hingis (svájci) 6:3, 2:6, 6:4
Mauresmo (francia, 3.)-Schnyder (svájci, 7.) 6:3, 6:0
Kiefer (német, 21.)-Grosjean (francia, 25.) 6:3, 0:6, 6:4, 6:7 (1-7), 8:6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!