Hírek

2006.01.27. 00:00

Elbúcsúztatták a katonákat

Állami gyászszertartás keretében vettek végső búcsút a szlovák légiszerencsétlenség áldozataitól.

Csák Elemér

Eperjesen csütörtökön tizenegy órakor kezdődött az állami gyászszertartás katonai tiszteletadással és az áldozatok in memoriam kitüntetéseinek bejelentésével. A 42 ravatal felállítása miatt szűknek bizonyult ötezer férőhelyes városi sportcsarnokba 3200 személy kapott belépőt. Az egykori Sáros megye központjában éjféltől rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: a rendre és a biztonságra több száz rendőr és katona ügyelt. Eperjes és a környék lakói a sportcsarnok előtt felállított kegyhelynél már kora reggeltől leróhatták kegyeletüket, és ugyanitt nagy képernyős kivetítőn kísérhették figyelemmel az órákig tartó gyászszertartást. Az áldozatoktól elsőként a szlovák fegyveres erők főparancsnoka búcsúzott, és egyenként is felolvasta mindegyikük nevét, méltatta munkájukat.

A búcsúztatáson a szerencsétlenség áldozatainak hozzátartozói, Szlovákia állami, katonai és egyházi vezetői, továbbá számos külföldi vezető, köztük Sólyom László magyar államfő és Juhász Ferenc védelmi miniszter is jelen volt. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár beszédet is mondott a ravatalok előtt. A búcsúztatásra Eperjesre érkezett a magyarországi Hejce község küldöttsége is, köztük azok az emberek, akik a falujuk határában bekövetkezett szerencsétlenség során önzetlenül segédkeztek a mentésben. Sólyom László és Juhász Ferenc a gyászszertartás kezdete előtt kifejezte részvétét Ivan Gasparovic szlovák elnöknek. Az áldozatokat külön-külön temetik el szülőhelyükön.

Az AN–24-es szlovák katonai szállítógép múlt csütörtök este zuhant le a Borsod megyei Hejce határában. A Koszovóból hazatérő békefenntartók közül a csodával határos módon egy 27 éves fiatalember túlélte a légikatasztrófát. Az egyetlen túlélő, Martin Farkas hat nappal a légikatasztrófa után a kamerák előtt emlékezett társaira. „Őszintén sajnálom, hogy csak nekem sikerült túlélnem a tragédiát, azért is, mert Koszovóban egy tényleg nagyon jó csapat jött össze, egy remek kollektíva. Ezért is nagyon elszomorít ez a tragikus baleset.”

Magyarországon is vizsgálódnak a szlovákok

Magyarországi vizsgálódásra is készül a szlovák katonai ügyészség, hogy a repülőgép-katasztrófa egyetlen túlélőjével kapcsolatba került személyek vallomásaival egészítse ki a túlélő hiányos emlékeiből összeállítandó képet. Erről Szlovákia legfőbb katonai ügyésze nyilatkozott a pozsonyi Pravda csütörtöki számában. Mikulás Gardecky elmondta: mindenkit meghallgatnak, aki közvetlenül a szerencsétlenséget követően kapcsolatba került Martin Farkassal. Arra számítanak, hogy a helyszínre érkezett magyar tűzoltók, mentősök talán olyan tényeket is fel tudnak tárni, amelyekre a megmentett túlélő a sebesülései miatt képtelen emlékezni – mondta a katonai főügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!