Hírek

2006.01.30. 13:43

Gyurcsány szerint sikeres a négy év

"Mi, liberálisok és szocialisták büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt négy év célkitűzései alapvetően, fő irányokban és fő tartalmakban sikerültek" - mondta Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében a parlamentben hétfőn. A miniszterelnök szerint mindeközben új feszültségek és új kihívások is keletkeztek, amelyekkel szembe kell majd nézni.

BAMA

A kormányfő a kormányzati ciklust értékelve elmondta, a bérek két területen – az egészségügyben és szociális területen, valamint az oktatásban dolgozók esetében – jelentősen nőtt, a nyugdíjak értéke is negyedével múlja felül a 2002-es szintet. Növekedett az egy gyermekre jutó támogatás is, és a béreket egyre kevesebb járulék terheli. Méltatta, hogy az ország egyszerre öt autópályát épít, szót ejtett a Fészekrakó programról a kórházfelújításokról és egyéb rekonstrukciós munkákról továbbá konkrétan több települést megnevezett, amelyek erejükhöz mérten jelentős beruházásokba fogtak. Némi kritikát is gyakorolt, amely szerint a kormányciklus alatt nem jött létre elegendő, a 2002-es kampányban beígért munkahely. Jelenleg – mint mondta – az egyenleg 76 ezer új állás az elmúlt négy évben. Ám mint elmondta, a kormány mindaddig nem lehet a munkanélküliség elleni küzdelemben elégedett, amíg Magyarországon egyetlen dolgozni akaró állampolgár is állás nélkül van.

Nincs út vissza a szocializmusba, és nincs út előre a polgári szocializmus fából vaskarika rendszerébe sem, Magyarországon szociális piacgazdaságot szeretnénk teremteni - hangsúlyozta a miniszterelnök a parlamentben mondott évértékelő beszédében hétfőn. "Egy jól működő gazdaság és egy szociálisan igazságos, szolidáris társadalom az, amely előre mutat, amely képes Magyarország legtöbb kihívására válaszolni, és amely a biztonságot nem a múltba való visszafordulással, hanem bátor, jövőbe mutató politikával, okos kompromisszumokkal találja meg" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!