Hírek

2006.01.31. 21:31

Eriksson királyi kitüntetését kapott

Magas rangú kitüntetést vett át XVI. Károly Gusztáv svéd királytól Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó-válogatott svéd szövetségi kapitánya.

BAMA

Az ünnepélyes ceremóniára eredetileg tavaly júniusban került volna sor, ám akkor a szakember - aki a sportágért tett hazai és nemzetközi szolgálataiért kapta meg az elismerést - halaszthatatlan elfoglaltságai miatt nem tudott megjelenni a királyi palotában.

Az 58 éves Eriksson az IFK Göteborg csapatával 1979-ben Svéd Kupa-győztes, 1981-ben és 1982-ben bajnok, utóbbi esztendőben pedig UEFA Kupa-győztes is lett. A Benficával 1983-ban és 1984-ben portugál bajnok, az első idényben pedig kupagyőztes is volt.

Az AS Romával 1986-ban az Olasz Kupában diadalmaskodott, majd visszatért a Benficához, amellyel 1991-ben újra megnyerte a pontvadászatot. Következett a Sampdoria, és 1994-ben vele Olasz Kupát nyert a gárda. Az SS Lazióval ugyancsak szép sikereket ért el: 1998-ban Olasz Kupa és Szuperkupa-, 1999-ben UEFA Kupa- és európai Szuperkupa-győztes, 2000-ben pedig bajnok.

Erikssont 2001 januárjában nevezték ki az angol válogatott élére, ő az első külföldi edző, aki betölti ezt a posztot. A tervek szerint a nyári világbajnokság után távozik a szigetországi együttes éléről. A hétpróbázó Carolina Klüft és a magasugró Stefan Holm szintén kitüntetést vehetett át az uralkodótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!