Hírek

2006.02.04. 14:30

Rágalomhadjárat a Szabó-ügy kirobbantója ellen

"Nem személyes ellenszenv miatt lepleztem le Szabó Istvánt" - állítja a hvg.hu-nak adott interjújában Gervai András. A filmkritikus-történész szerint az ellene indult rágalomhadjárat hamis tényeken alapszik.

BAMA

A Szabó István ügynökmúltját feltáró történész, Gervai András a hvg.hu-nak elmondta: a Kádár-korszak és a filmkészítés viszonyát múlt év novemberében kezdte kutatni a Történeti Levéltárban.

„Legalább három hétig nem jöttem rá, kit takar a fedőnév, mert Szabó többször is „jelentett” magáról. A szakirodalom tanulmányozása közben vált világossá számomra, hogy az ügynökök ezt gyakorta megteszik – elsősorban konspirációs okokból. Egyébként én lehettem az első kutató, aki megismerkedett a dossziéval, 2005 májusáig ugyanis az a többi feldolgozatlan anyaggal együtt a Levéltár valamelyik raktárában hevert.”

Arra a kérdésre, miszerint tisztában volt-e azzal, hogy egy nemzeti idol erkölcsi hitelét kezdi ki a közzététel, Gervai András úgy válaszolt: megrettent, hogy mit tegyen, de hosszas mérlegelés után úgy érezte, nem tehet különbséget jó és rossz ügynök között. „Arra gondoltam, kimagasló művészi munkássága ellenére Szabó sem áll erkölcsileg minden törvény felett” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!