Hírek

2006.02.05. 18:37

Hétfőtől kopogtatnak a cédulákkal

Hétfőn kezdik kézbesíteni több mint 8 millió szavazásra jogosultnak az ajánlószelvényeket és a kopogtatócédulákat. Az ajánlószelvények gyűjtése tilos a munkahelyeken, illetve közintézményekben.

Dreissiger Ágnes

A kopogtatócédulát, közismert nevén az értesítőt és az ajánlószelvényeket hétfőtől péntekig a Magyar Posta, vagy a helyi önkormányzatok dolgozói kézbesítik a mintegy 8,1 millió választó postaládájába. Aki február 10-éig nem kapta meg ajánlószelvényét, vagy kopogtatócéduláját, annak ezt a helyi jegyzőnél kell jeleznie, illetve újat kérnie. Nem gyűjthető ajánlószelvény egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben továbbá tömegközlekedési eszközön – hívta fel a figyelmet az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, Rytkó Emília. A választási jogszabályok értelmében munkahelyen is tilos a szelvények gyűjtése, amelyek beszerzése nem zavarhatja az állampolgárokat életvitelükben sem. Ha ilyen eset a választási szervek tudomására jut, akkor az így szerzett ajánlásokat a választási bizottság semmisnek tekinti.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve, illetve közös jelölésnél mindegyik szervezet neve, valamint az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, és saját kezű aláírása is. Jelöltet állítani csak az ajánlószelvény kitöltésével és átadásával lehet, fontos tudni, hogy ez az ajánlás később nem vonható vissza. Az ajánlás azonban nem is kötelező. A választási jogszabályok szerint ugyan a szelvényt gyűjtőknek nem kell írásos meghatalmazással rendelkezniük, de a választópolgárok bizalmát erősíti, ha az őt felkereső személyek a párt meghatalmazásával rendelkeznek. Bűncselekménynek minősül, ha valaki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt ígér vagy ad. Ha a szelvény elvész, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől. A többszöri ajánlás mindegyike érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri. A képviselőjelöltségért induló személyeknek, vagy megbízottaiknak legkésőbb március 17-éig kell 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjteniük és leadniuk a választókerületi bizottságokhoz, hogy hivatalos jelöltté váljanak.

Rytkó Emília felhívta a figyelmet arra, hogy csak a külföldön leadott voksok összeszámlálása után állapítják meg az országgyűlési választások eredményét. Április 23-án egyszerre voksolnak Magyarországon és külföldön, ezért a határon túlról érkező szavazatokat csak a második forduló utáni hatodik napon számlálják meg, és ezek beszámításával közlik majd a kiválasztott 176 szavazó kör eredményét.

Alkotmánybírókat és OVB-tagokat választanak a héten

Az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak megválasztásáról szóló határozati javaslatról hétfőn dönt az országgyűlés, Paczolay Péter alkotmánybíró-jelölt személyéről szintén hétfőn döntenek. A felsőoktatási törvény módosításáról, valamint a villamos energia árszabályozását érintő egyes törvények módosításáról szintén a mai nap folyamán szavaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!