Hírek

2006.02.05. 18:39

Újabb ügynöktörvényt nyújt be az SZDSZ

Az SZDSZ zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújt be jövő héten az állambiztonsági levéltárakról szóló úgynevezett ügynöktörvényhez, hogy azt még ebben a kormányzati ciklusban elfogadhassa az Országgyűlés – jelentette be Fodor Gábor vasárnap.

Éber Sándor

A liberális párt ügyvivője elmondta, hogy az Alkotmánybíróság ügynöktörvénnyel szemben megfogalmazott kifogásait figyelembe vették a módosítás kidolgozásakor. A javaslat szerint az átvilágítási törvény közszereplőkre vonatkozó felsorolását emelnék át a levéltári törvénybe, kibővítve az egyházi személyekkel, ezzel definiálnák pontosan a közszereplő fogalmát. Tágítanák a levéltár számára átadandó iratok körét is. Fodor szerint a javaslat lényeges eleme, hogy történészekből álló bizottság őrködjön azon, hogy csak nagyon indokolt esetben tarthassanak vissza a nemzetbiztonsági szervek bizonyos iratokat. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke pártelnök szombaton jelentette ki, hogy a politikának vissza kell térni az ügynökmúltra.

Hiller István, a szocialisták pártelnöke egyetért az SZDSZ felvetésével, hogy mielőbb tisztázni kell az ügynökmúltat. A politikus felidézte, hogy az MSZP egy évvel ezelőtt már megtette javaslatát az ügynöktörvényre. A szükséges alkotmánymódosításra viszont nem kapott elegendő többséget az Országgyűlésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!