Hírek

2006.02.08. 00:00

Mérgezett hús érkezhet hazánkba?

A Magyar Sertéstartók Szövetségének értesülései szerint az újabb hollandiai és belgiumi takarmánybotrány miatt a különböző távol-keleti piacok helyett Magyarország irányába indultak el a sertésszállítmányok.

BAMA

Az érdekképviselet közleménye kiemeli: a karantén alá vont 580 belga és holland sertéstelep állatállományában dioxin nevű rákkeltő anyag maradványait találták. Hozzátették: a magyar fogyasztók egészségét a zéró tolerancia elvével kell megvédeni, azaz még minimális mennyiségű dioxint sem tartalmazhat a forgalomba került hús. A sertésszövetség azt ajánlja az agrártárcának, hogy a magyarok érdekében csak a legszigorúbb követelmények mellett engedje forgalomba hozni a külföldi tőkehúsokat és húsféleségeket. Arra kérjük a fogyasztókat, hogy továbbra is bízzanak a Magyarországon előállított sertéshúsok minőségében, mert azok garantáltan mentesek a rákkeltő anyagoktól – áll a dokumentumban.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tegnap kifejtette: csak akkor hozhatnak intézkedéseket más uniós országokkal szemben, ha a gyanún kívül „kézzelfogható érvvel” is rendelkeznek. Hozzátette: ha a feltételezések beigazolódnak, a korábbiakhoz hasonlóan kemény intézkedéseket hoznak a magyar fogyasztók védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!