Hírek

2006.02.07. 22:05

Hivatalos a kibocsátott hamis pénz

Az előírásoknak meg nem felelő bankjegyek ezrei vannak forgalomban Észtországban. Erről az észt jegybank tavaly ősz óta tud, de igyekezett eltussolni az ügyet.

BAMA

A botrányt fokozza, hogy az ilyen bankjegyek jóhiszemű használói közül többen is pénzhamisítónak minősülnek a rendőrség szemében, sőt egyiküket őrizetben is tartották.

Észtországban 2005 őszétől váratlanul ugrásszerűen szaporodtak a hamis pénzzel fizető emberek elfogásáról szóló hírek az észt sajtóban. A tett helyszínén lefüleltek között legkülönbözőbb korúak voltak, a kisiskolástól a nyugdíjasig. Valamennyien szabálytalan százkoronás bankjeggyel próbáltak fizetni. Közülük legalább tíz ember ellen eljárást indítottak a pénzhamisítás gyanújával.

Nemrégiben azonban kiderült, hogy a valós „pénzhamisító” az észt jegybank volt. Újságírók kiderítették: a jegybank tavaly ősszel mintegy nyolcezer, eleve hibás százkoronás bankjegyet bocsátott ki. A hibás pénzt a németországi Bundesdruckerei bankjegynyomdában készítették 1999-ben. Eredetileg az ilyen bankjegyek száma 30 ezer körül volt, de 74 százalékuk forgalomba hozatalát még idejekorán meg tudta állítani a pénzintézet. (cena)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!