Friss hírek

2006.02.09. 22:05

Megelőlegezett előrehozott nyugdíj

A megelőlegezett előrehozott nyugdíjra azok az 55. életévüket betöltött állás nélküliek lesznek jogosultak, akik már két éve keresnek eredménytelenül állást, és legalább 31 év szolgálati idejük van - avatta be a miniszterelnök által szerdán ismertetett terv részleteibe a kormányszóvivő csütörtökön az újságírókat.

BAMA

Batiz András elmondta: a megelőlegezett nyugdíj összege az ellátást igénylő majdani előrehozott nyugdíjának mintegy 60 százaléka lenne. A megelőlegezett nyugdíj addig járna, ameddig az érintett be nem tölti az előrehozott nyugdíj megállapításához előírt korhatárt. Akkortól megkezdődik az előrehozott, illetve - az előírtnál legfeljebb öt évvel kevesebb szolgálati idővel rendelkezők számára - a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj folyósítása.

A szóvivő emlékeztetett: a miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány új ellátás bevezetését fogja kezdeményezni, és javasolta, hogy az állam bizonyos feltételek megléte esetén előlegezze meg az úgynevezett előrehozott nyugdíj meghatározott részét.

Rámutatott: az előrehozott nyugdíj és a csökkentett előrehozott nyugdíj intézménye a hosszú szolgálati idővel és munkával rendelkezők számára teremt megfelelő lehetőséget már most is arra, hogy ha akarják, akkor a korhatár betöltése előtt nyugdíjba vonulhassanak. Méltánytalan viszont azokkal szemben, akik bár egész életükben dolgoztak, hosszú szolgálati idejük van, de éppen a korhatárhoz közeledve vesztették el munkahelyüket, és bár szeretnének, mégsem találnak maguknak munkahelyet - mondta Batiz András, aki szerint ezért kezdeményezi a kormány, hogy részükre új ellátásként az állam előlegezze meg majdani előrehozott nyugdíjuk meghatározott részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!