Hírek

2006.02.17. 12:29

MSZP: 800 milliárdos fejlesztés Budapesten

Összköltségeit tekintve 817 milliárd forintos fejlesztés megvalósítását vállalják Új Budapest programjuk keretében a szocialisták a 2007-2013-as időszakban.

BAMA

A miniszterelnök által egy szocialista kampányrendezvényen bejelentett program részleteiről Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke pénteken elmondta: a beruházások forrása uniós támogatásokon keresztül érkezne Budapestre. Megjegyezte, hogy a felelős fővárosi vezetésnek ehhez a következő hét-nyolc évben egy hasonló nagyságrendű összeget kellene mellérendelnie, és nyitottnak kell lennie magánpénzek befogadására is. A program elvi alapvetését úgy összegezte, hogy az ország csak akkor lehet sikeres és versenyképes, ha a fővárosa is az. A program ezért „a vidék vagy Budapest” szembeállítás helyett a „vidék és Budapest”- et vallja. A szocialisták arra készülnek, hogy megfogalmazzák a „Budapest minimumot”, amelynek a lényege az, hogy lehessen a fővárosban közlekedni, Budapest biztonságos, tiszta és élhető, azaz rendezett legyen.

Molnár a fejlesztési program konkrét elemei közé sorolta egy közútfejlesztési csomag elkészítését, amelynek keretében megépülne az aquincumi, újpesti Duna-híd, az M0 északi hídja és az M0 déli hídja kibővülne. Fejlesztenék a Budapest környéki elővárosi vasutat, megépülne a ferihegyi reptéri gyorsvasút, megkezdődik az észak-dél irányú regionális gyorsvasút kiépítése, az 5-ös metró tervezése, az 1-es és a 3-as villamos vonalának meghosszabbítása, 2010-re pedig kormányzati támogatással minden külső kerület csatornázottá válna. Továbbá az elnök a vállalásokat folytatva többek között kitért a Heim Pál Gyermekkórház tervezett rekonstrukciójára, az országos vérellátó modernizálására és a Honvéd kórház felújításának befejezését ígérte.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!