Hírek

2006.02.19. 18:35

Egészségesek a karanténba zárt szárnyasok

„A háziszárnyasok egészségesek” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután vasárnap meglátogatott egy madárinfluenza miatt állategészségügyi zárlat alá vont kacsatelepet a Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán.

Bánky Bea

Február elején 53 vadmadár- és 2 háziszárnyas tetemet találtak ezen a településen és a közeli Csátalján.

A telep tulajdonosa, Aladics István kacsasülttel kínálta meg a kormányfőt, és elmondta, hogy a zárt tartásból jelentős kára származik, a tojásokat például nem adhatja el. Ráadásul a korábban szabadon tartott háromezer tojót ért stressz valószínűleg kihat a tojástermelésre. A miniszterelnök kíséretében utazó Gráf József közölte: ahol a fertőzés veszélye miatt baromfiak levágását rendelik el, a tulajdonosok kárát megtéríti az állam. Az agrártárca vezetője szerint vendéglátójuk is joggal számíthat kártérítésre.

Szombaton három újabb elhullott vadmadarat – egy kormoránt, egy szárcsát és egy szürke gémet – találtak Nagybaracska térségében, ennek ellenére nincs szükség újabb intézkedésre, sem a szárnyasok leölésére – közölte a főállatorvos. A beteg hattyúkkal közvetlen érintkezésbe került helyiek egészségügyi vizsgálata is megtörtént; nincs jele annak, hogy bármelyikük is megfertőződött volna a madárinfluenzától – tette hozzá a kormányfő.

Tovább gyarapszik a fertőzések száma

Európa és Ázsia számos országában újabb madárinfluenza-fertőzéseket regisztráltak a hétvégén. Bécs mellett immár hét H5N1-es vírussal fertőzött madarat találtak, ezért megelőző óvintézkedésként országos tilalmat rendeltek el a háziszárnyasok szabadon tartására április végéig. Az észak-németországi Rügen szigetén negyvennél is több elhullott vadmadár testében mutatták ki a kórokozót, Olaszország középső részére is eljutott a vírus. Európa legnagyobb baromfitenyésztői, a franciák is aggódnak, hiszen Lyon környékén több hattyútetemet is találtak, amelyek vélhetően a betegségtől hullottak el. Egy indiai farmon 50 ezer szárnyas, Hongkong belvárosában hét vadmadár pusztult el, Kairó mellett pedig tízezer csirkét vágtak le a hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!