Közélet

2006.02.25. 11:00

Idén a szexre harapnak a zsaruk

Pécs | Társat, avagy csak pénzért szexpartnert keres-e egy gyanúsnak tűnő hirdetés feladója? Esetleg egy komplett, prostitúcióval foglalkozó hálózat gyűjti a lapokon keresztül ügyfeleit? Ezeket a kérdéseket is megpróbálják megválaszolni a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai, akik utánajárnak a szexhirdetéseknek.

Máté Balázs - Dunántúli Napló

Amikor – még 2001 márciusában – napvilágot látott az a törvény, amely megtiltotta a szexhirdetések közlését, az újságokból szinte azonnal el is tűntek azok. Azonban néhány esztendő elteltével a hirdetések egyre intenzívebben elkezdtek viszszaszivárogni a szexlapoknál (ahol most is szabad a vásár) jelentősen olcsóbb újságokba.

A jelenségre a rendőrségnél is felfigyeltek.

Korontos Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője kifejtette, az idei feladattervükben kiemelt helyet kaptak a prostitúcióval kapcsolatos jogsértések. Ennek részeként az úgynevezett szexhirdetéseket is ellenőrizni fogják a jövőben. Az alezredes elmondta, időszakosan szemlézik majd kollégái a megyében megjelenő sajtótermékeket, és ezekből igyekeznek kiszűrni azokat, amelyek egyértelműen, vagy burkoltan szexuális szolgáltatásokat kínálnak. Az ellenőrzés konkrét módszereiről az osztályvezető a remélt siker érdekében pontos részleteket nem közölt, annyit azonban elmondott, hogy a kiadóknál, és a hirdetések feladóinál is vizsgálódni fognak, cél, hogy kiderítsék, valóban törvénybe ütköző ajánlatról van-e szó.

Mindemellett feltehetően nem lesz könnyű dolguk a rendőröknek. Egy általunk megkérdezett jogász úgy véli, a vonatkozó jogszabály „gumi”: nehezen lehet eldönteni ugyanis, mi számít szexre irányuló ajánlatnak, és mi nem, ráadásul a bizonyítás ugyanúgy mint az utcai prostitúció esetében, rendkívül nehéz. A hirdetéseket közlő lapok általában arra hivatkoznak, hogy a hozzájuk leadott szövegekből nem derül ki egyértelműen, hogy ott szexuális szolgáltatást kínálnak, a törvény pedig csak ezt tiltja. Emellett nyilatkozatot is aláíratnak a hirdetések feladóival, hogy nem szexuális szolgáltatást hirdetnek. Ha ennek ellenére kiderül, hogy tiltott szolgáltatást kínál valaki az újságban, a kiadót több százezer, sőt, akár egymillió forintos bírsággal is sújthatják.

Azonban a hirdetések feladóit (és így közvetve a kiadókat is) nem mindig egyszerű lebuktatni. A felhívások szövege sokszor kétértelmű, és sokan éppen azzal kísérelnek meg kibújni a törvény hatóköre alól, hogy ők valójában nem szexet, hanem pusztán partnereket kínálnak, közvetítenek. A feladók ugyanakkor egyre nagyobb figyelmet szentelnek az internetes megjelenésnek is. Mindöszsze néhány percig tartó keresés során több mint negyven olyan honlapot találtunk, amelyen hölgyek – esetenként férfiak és párok – tucatjai hirdették magukat. Azonban miután az internetes szexhirdetések többsége magát szexmagazinnak nevező honlapokon jelenik meg, így jogilag más elbírálás alá esik, mint a napilapban megjelenő hirdetés.

Ha van kivel, de nincs hol...

Az alezredes a hirdetésekkel kapcsolatban konkrét példát is említett: a közelmúltban egy olyan férfit lepleztek le, aki naponta több gyanús hirdetést is megjelentetett a lapokban. A nyomozás során kiderült, hogy a férfi ezzel a módszerrel futtatta a lányokat, így szerezte a kuncsaftokat. Őt kerítés miatt fogják felelősségre vonni.

Egy évvel ezelőtt pedig többen is felháborodottan értesítették szerkesztőségünket arról, hogy egyik éjszaka a Kertvárosban legalább is furcsa tartalmú szórólapok kerültek a postaládákba. Az egyik ilyenen „Ha van kivel, de nincs hol” – felütéssel tulajdonképpen szobáztatásnak beillő szolgáltatást kínálnak, azaz pár órára „korrekt áron” igénybe vehető volt egy lakás.

A rendőröknek azonban ez a különösnek tetsző eset nem adott munkát, ugyanis azzal, ha valaki akár csak pár órára is, de kiadja a lakását, semmiféle bűncselekményt nem követ el. Másképpen: a hirdetés feladója igen ügyesen fogalmazott, ugyanis pont a szabad és a tilos közötti határvonalon egyensúlyoz. A hatóságot akkor érdekelhette volna az ügy, ha az üzlet szervezője lányok felhajtására is vállalkozna a lakás biztosítása mellett, mert ebben az esetben elősegítené az üzletszerű kéjelgést, és ez már nagyon is büntetendő.

Korlátok között

A gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény 2001-es módosítása – többek között – megtiltja a szexuális árukon vagy szexuális áruk üzletén kívül a szexuális szolgáltatás reklámozását. Tilalmazza továbbá a szexuális ingerkeltésre irányuló reklámot, beleértve az ezt a célt szolgáló emelt díjas távközlési szolgáltatás (szextelefon) reklámját is. A szexlapokban továbbra is lehet hirdetni, ezeknek a terjesztése azonban más elbírálás alá esik: a lapokat becsomagolva hozhatják csak forgalomba.

Akár milliós büntetés

A szexhirdetés feladója, a felvevője és a sajtószervezet, amelyik közzétette, szabálysértést követ el. A feladóra és a felvevőre 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. A sajtószervezetet pedig maximum egymillió forintos büntetéssel sújthatják. Más eset, ha telefonszexet hirdető reklámról van szó. Ilyenkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek kell eljárnia. Ez esetben a bírság sokkal nagyobb lehet, ugyanis a főfelügyelőség által kiszabható reklámfelügyeleti büntetésnek nincs felső határa.

Mit, mennyiért?

A prostituáltak igen változatos összegeket kérnek szolgáltatásaikért. Legolcsóbb a pásztoróra az út szélén magukat kínáló lányok esetében, itt az alsó határ kétezer forint, és általában senki, semmiért nem kér többet ötezer forintnál. Más az árszabás az álcázott bordélyokban: a lányoknak az előző összegek legalább dupláját kell fizetni. A legtöbb pénzbe a rendelésre házakhoz is eljáró, sokszor nyelveket beszélő, iskolázott lányok kerülnek. Nem ritka, hogy egy egész éjszakát kitöltő „műszakért” ötven-százezer forintot is elkérnek.

Egy évvel ezelőtt pedig többen is felháborodottan értesítették szerkesztőségünket arról, hogy egyik éjszaka a Kertvárosban legalább is furcsa tartalmú szórólapok kerültek a postaládákba. Az egyik ilyenen „Ha van kivel, de nincs hol” – felütéssel tulajdonképpen szobáztatásnak beillő szolgáltatást kínálnak, azaz pár órára „korrekt áron” igénybe vehető volt egy lakás.

A rendőröknek azonban ez a különösnek tetsző eset nem adott munkát, ugyanis azzal, ha valaki akár csak pár órára is, de kiadja a lakását, semmiféle bűncselekményt nem követ el. Másképpen: a hirdetés feladója igen ügyesen fogalmazott, ugyanis pont a szabad és a tilos közötti határvonalon egyensúlyoz. A hatóságot akkor érdekelhette volna az ügy, ha az üzlet szervezője lányok felhajtására is vállalkozna a lakás biztosítása mellett, mert ebben az esetben elősegítené az üzletszerű kéjelgést, és ez már nagyon is büntetendő. Korlátok között A gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény 2001-es módosítása – többek között – megtiltja a szexuális árukon vagy szexuális áruk üzletén kívül a szexuális szolgáltatás reklámozását. Tilalmazza továbbá a szexuális ingerkeltésre irányuló reklámot, beleértve az ezt a célt szolgáló emelt díjas távközlési szolgáltatás (szextelefon) reklámját is. A szexlapokban továbbra is lehet hirdetni, ezeknek a terjesztése azonban más elbírálás alá esik: a lapokat becsomagolva hozhatják csak forgalomba. Akár milliós büntetés A szexhirdetés feladója, a felvevője és a sajtószervezet, amelyik közzétette, szabálysértést követ el. A feladóra és a felvevőre 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. A sajtószervezetet pedig maximum egymillió forintos büntetéssel sújthatják. Más eset, ha telefonszexet hirdető reklámról van szó. Ilyenkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek kell eljárnia. Ez esetben a bírság sokkal nagyobb lehet, ugyanis a főfelügyelőség által kiszabható reklámfelügyeleti büntetésnek nincs felső határa. Mit, mennyiért? A prostituáltak igen változatos összegeket kérnek szolgáltatásaikért. Legolcsóbb a pásztoróra az út szélén magukat kínáló lányok esetében, itt az alsó határ kétezer forint, és általában senki, semmiért nem kér többet ötezer forintnál. Más az árszabás az álcázott bordélyokban: a lányoknak az előző összegek legalább dupláját kell fizetni. A legtöbb pénzbe a rendelésre házakhoz is eljáró, sokszor nyelveket beszélő, iskolázott lányok kerülnek. Nem ritka, hogy egy egész éjszakát kitöltő „műszakért” ötven-százezer forintot is elkérnek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!