Egyéb

2006.03.01. 00:00

Egyszer folt, hol nem folt…

Hidegben, hóban, téli félhomályban senki sem áll ki az ablakpárkányra, hogy tisztára suvikszolja az üvegeket. A tavaszi nagytakarítás ideje azonban hamarosan eljön. Ha nem akar útjában lenni a szebbik nem partvisforgató hadjáratának, jobban teszi, ha más munka után néz. Például tegye rendbe az autóját.

Auto Bild Magyarország

Reggel még sötétben indul munkába, kora este alkonyatban érkezik haza, minden szürke odakint, nem csoda, ha nem tűnik föl, hogy mennyire koszos az autója. Persze nemcsak kívül, hanem belül is ráfér egy alapos tisztítás a járgányra. A tavaszi nagytakarítást a lakás után az autóban folytathatja.
A szendvicsmorzsák, a csokoládédarabkák, a tollból a tinta, a sár, a piszok és az olajfoltok mind nyomot hagynak az utastérben és a csomagtartóban. Különösen a kárpitozás érzékeny a koszra. Ugyanakkor még a legnagyobb elővigyázatosság mellett sem lehet elkerülni, hogy a foltok mélyen beleivódjanak a szövetbe. A tisztaság, a mindig újszerű belső és a kellemes illat érdekében időnként – évente legalább kétszer – ajánlott alapos nagytakarításnak alávetni az autó belsejét. Ilyenkor a szövetek mellett a bőr, a műbőr és a műanyag alkatrészeket is ápolni kell.
Első lépés összeszedni a megfelelő kellékeket: kárpittisztítót, műanyag- és bőrápolót, a foltok eltüntetéséhez pedig speciális szereket, vagy a régi, jól bevált konyhasót. Többségük kizárólag szaküzletben vásárolható meg. Mielőtt nekiáll a takarításnak, egyébként is érdemes felkeresni egy autósboltot, mert itt a legnagyobb a választék a különféle szerekből, és tanácsot is kérhet az eladóktól. A vizet nem igénylő szerekkel nem érdemes kísérletezni. Ezekkel csak halványítani lehet a foltot, vagy rosszabb esetben jól szétkenni, hogy az addig tiszta felületeken is feltűnő pacaként éktelenkedjen.
A legnagyobb rémületet okozó rágógumi eltávolításához csupán jégkocka szükséges. A kőkeményre fagyasztott kaucsuk egyszerűen letörhető az anyagról.
A vörösbor, a kávé vagy a csokoládépacák ennél bonyolultabban tüntethetők el. A sikerhez bő meleg víz, konyhasó, folttisztító benzin, kárpittisztító kell, amelyek ebben a sorrendben használva legalább negyedórás szünetek közbeiktatásával kiváló eredménnyel végzik el a munkát. Végül az alapos hideg vizes öblítésről és a szárításról se feledkezzen el.
A profi és gyors takarításhoz a legjobb célszerszámokat használni. A takarítógépek és a vi-zes porszívók minimális locspocs mellett végzik el a feladatukat. Komolyabb szennyezés esetén érdemes kiemelni az üléseket, illetve a padlókárpitot, és nagynyomású mosóberendezéssel átmosni a felületeket. A törölgetéshez és a puceráláshoz az ócska rongyok és az újságpapír is megfelel. A mikroszálas kendő, a jó nedvszívó képességű fürdőszivacs, a köröm- és fogkefe azonban megkönnyíti a munkát.
Fontos a megvilágítás is. Az igazán tökéletes munkához nappali fény szükséges. Ha mégis a garázsban pepecsel, használjon szivargyújtóról működő lámpát, hogy a rejtett zugokba is be tudjon világítani. A leghatékonyabbak a fénycsöves munkalámpák, ezek teszik a legjobban láthatóvá a szennyeződéseket.

Óvja az elektronikát

A légzsákok, a kárpitba szerelt oldallégzsákok, a fűthető és elektromosan állítható ülések takarításakor bánjon takarékosan a vízzel. Ilyen esetben az ülések kiszerelése nem ajánlott, hiszen a kábelek és csatlakozók visszaszerelése, bekötése szakértelmet igényel. A padló- és ajtókárpitok eltávolításakor a patentok épségére kell vigyázni. Jól jegyezze meg, mit honnan vett ki, hogy ne maradjanak „felesleges” alkatrészek a szerelőtálcán. A tetőkárpit lebontásának sincs sok értelme, elég a látható oldalt átporszívózni, a nagyobb munkákkal forduljon szakműhelyhez.

A padló- és ajtókárpitok eltávolításakor a patentok épségére kell vigyázni. Jól jegyezze meg, mit honnan vett ki, hogy ne maradjanak „felesleges” alkatrészek a szerelőtálcán. A tetőkárpit lebontásának sincs sok értelme, elég a látható oldalt átporszívózni, a nagyobb munkákkal forduljon szakműhelyhez. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!